Borgmestre tipper om billigere færgebilletter

Kommer landevejsprincippet på finansloven, får øerne billigere færgebilletter.
Foto: Tim Kildeborg Jensen

Borgmestre tipper om billigere færgebilletter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fyens.dk har bedt fem ø-borgmestre tippe, om staten vil afsætte penge til billigere færgebilletter på finansloven.

Finanslovsforhandlingerne er lige om hjørnet, og borgmestrene for fem større ø-kommuner - herunder Ærø - er næsten sikre på, at det såkaldte landevejsprincip kommer på finansloven. Landevejsprincippet skal sidestille prisen for at sejle med en færge med prisen for at køre på en landevej. Det vil sige, at det - hvis landevejsprincippet bliver indført - vil koste cirka 25 kroner for en enkeltrejse mod de 130 kroner, det koster i dag at rejse til Ærø.

Fyens.dk har bedt fem ø-borgmestre komme med deres bud på, om landevejsprincippet bliver indført. Vi har bedt dem nævne et tal fra nul til ti, hvor nul er nej og ti er ja.

Her har både Jørgen Otto Jørgensen (Socialdemokraterne, Ærø), Marcel Meijer (Socialdemokraterne, Samsø) og Finn Nørreby (Venstre, Fanø) tippet ni til, at landevejsprincippet kommer på finansloven.

Det vil undrer mig meget, hvis vi ikke kommer på finansloven. Så til det tipper jeg ni. Til gengæld er jeg usikker på beløbet. Jeg vil sige, at chancerne for opnå den fulde finansering på 281 millioner kroner er lig nul, siger Finne Nørreby fra Fanø.

Læsøs borgmester er også ret sikker på, at landevejsprincippet kommer på finansloven. Han har tippet syv.

- Til gengæld tror jeg ikke på, at vi får det fulde beløb på 281 millioner kroner. Jeg mener, at vi bør sige nej til mindre end de 133 millioner kroner, der kan finansiere landevejsprincippet udenfor skolernes sommerferie. De lovede 48 millioner kroner vil ikke batte noget, så hellere lade dem stå og yngle. Hvis vi får mindst 133 millioner kroner, så kan vi indføre trafikal ligestilling uden for sommerferieperioden, og det vil i sidste ende også blive en rentabel forretning for staten, idet der kommer flere til øerne, siger Tobias Birch Johansen (S).

Tør ikke spå om det

Bornholms borgmester Winni Grosbøll (S) tør ikke spå om landevejsprincippet.

- Men jeg finder det bemærkelsesværdigt hvor meget begejstringen for landevejsprincippet er dalet hos Venstre de sidste tre måneder. Om det så er forhandlingstaktik, det skal jeg ikke gøre mig klog på. Jeg håber bare, at landevejsprincippet bliver indført. Det er en af de mest effektive måder at skabe udvikling på øerne, siger hun.

Finanslovsudspillet forventes senere på måneden, og forhandlingerne er formentlig færdige i oktober/november. Til den tid ved øerne, om de får statsstøtte til billigere færgebilletter eller ej.

Borgmestre tipper om billigere færgebilletter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce