SØSIDEN

Leder af Marstal Søfartsmuseum, Erik Kromann siger, at Bonavista er et vigtigt element i værnet om søfartskulturen.

- Klargøringen og efterfølgende sejlads med den smukke, harmoniske jagtbyggede skonnert er et krabat middel til bekæmpelse af den tiltagende maritime analfabetisme. Den tog for alvor rovs, da vi mistede Storebælts-færgerne og havne blev indhegnet - tiltag, der har fået den søgrønne sjælekulør til at visne.

Den bramfrie bredside har - ikke uventet - leder af Marstal Søfartsmuseum, Erik Kromann som afsender. Han glæder sig over, at der nu er kommet skub i færdiggørelsen af Bonavista:

- Det er vores opgave, som søfartsformidlere at få frisket kuløren op igen. Her indgår Bonavista som et vigtigt element. Ingen tvivl om, at tiden taler for større bevidsthed og værnen om vores søfartskultur og dermed den sejlende kulturarv som netop Bonavista og m/s Samka er ypperlige eksempler på - begge fra tiden før engangsbægerkulturen. Skibene blev bygget for at kunne holde, krammet skulle dengang være langtidsholdbart, siger Erik Kromann.

En del af færdiggørelsen af Bonavista vil foregå med publikumsadgang på museums-værftet Eriksens Plads i Marstal. Det gælder for eksempel forarbejdningen af Bonavistas master:

- Det er særdeles væsentligt, at formidlingen finder sted i autentiske omgivelser. Der er just Marstal Havn med Eriksens Plads stedet, fastslår Erik Kromann.

Det første møde om anden fase af Bonavistas færdiggørelse blev holdt i Marstal Søfartsmuseums "messe" i februar sidste år. I mødet deltog repræsentanter fra Nationalmuseet, A. P. Møller-fonden og fra søfartsmuseet, som skal stå for driften af Bonavista.

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".

Mere om emnet

Se alle
Endelig snart sejlklar: Nu gøres Marstal-skonnerten Bonavista færdig

Endelig snart sejlklar: Nu gøres Marstal-skonnerten Bonavista færdig

Arbejde til Ærø-firmaer: De skal gøre Bonavista sejlklar

Arbejde til Ærø-firmaer: De skal gøre Bonavista sejlklar