Efter to mislykkede forsøg bestod 19-årige Peder Düring Pedersen fra Ærø sin køreprøve. Men han må ikke få sit kørekort, fordi han på grund af en medfødt hjerneskade har svært ved at koncentrere sig.

For 19-årige Peder Düring Pedersen blev den 15. april sidste år en af de dage, et ungt menneske ser frem til og husker.

Den dag bestod han efter to tidligere forsøg den praktiske køreprøve, men glæden varede kort. En uge senere dumpede et brev fra politiets kørekortcenter i Holstebro ind ad brevsprækken på Brangstrupskolen i Ringe.

Brevet var stilet til Peder Düring Pedersen, som på grund af en medfødt hjerneskade går på en kostskole for unge med særlige behov.

- At man har koncentrationsbesvær er ikke det samme, som at man ikke er i stand til at køre bil. Så skal det være så voldsomt, at man kan henvise direkte til en hjerneskade i den sammenhæng.

I brevet meddelte politiet på vegne af Sundhedsstyrelsen, at han ikke kunne få udstedt kørekort. Årsagen var, at en prøvesagkyndig havde underrettet politiet om den første køreprøve, som Peder Düring Pedersen dumpede.

Desuden henviste politiet til en såkaldt psykologisk personlighedsudredning, hvor en neurolog skriver, at Peder Düring Pedersen har problemer med at koncentrere sig.

- Jeg havde håbet på at finde et praktiksted, hvor jeg kunne bruge mit kørekort. Det har jeg drømt om, siden jeg var 16 år, men jeg må finde på noget andet i stedet. Det gør mig trist, fortæller Peder Düring Pedersen over telefonen fra den kostskole, hvor han har været elev de sidste to år.

- En praktiserende læge har sagt god for, at Peder tager kørekort. Lægen konkluderer også, at det ikke er nødvendigt med en vejledende helbredsmæssig køretest.

Neurolog: - Det her er ikke farligt

Lige siden den nedslående besked har Peder Düring Pedersens adoptivfar kæmpet for at få politiet til at ændre mening.

- En praktiserende læge har sagt god for, at Peder tager kørekort. Lægen konkluderer også, at det ikke er nødvendigt med en vejledende helbredsmæssig køretest, siger Paul Erik Düring Pedersen.

- I december 2014 anbefaler embedslægen desuden, at der bliver indhentet en udtalelse fra en speciallæge i psykiatri. Endnu en gang gives der grønt lys, i dette tilfælde fra neuropsykolog Steen Hilling.

Fyns Amts Avis har set sagens akter, heriblandt den personlighedsundersøgelse hvor neuropsykolog Steen Hilling konkluderer, at 19-årige Peder Pedersen er egnet til at tage kørekort.

Det er en konklusion, speciallægen står fast på.

- At man har koncentrationsbesvær er ikke det samme, som at man ikke er i stand til at køre bil. Så skal det være så voldsomt, at man kan henvise direkte til en hjerneskade i den sammenhæng, siger Steen Hilling.

Det var før weekenden ikke muligt at få en kommentar fra Midt- og Vestjyllands Politi, Administrativt Center Vest.

Politiet kan først undersøge sagen mandag den 1. februar med henblik på en kommentar.

Læs mere på Mitfyn.dk og i Fyns Amts Avis mandag.