Tre elever fra asylskolen på Ærø har været på brobygning på Nyborg Gymnasium i. - Det har vi ikke prøvet før, siger gymnasiets studieleder

- Det var en drøm at være der, og vi er taknemmelige for at være udvalgt, siger den 17-årige asylansøger John Ali Amiri fra Afghanistan på formfuldendt engelsk.

Han har sammen med kammeraterne Rohulla Amiri, 15 år og fra Afghanistan, og 16-årige Anas Mohammed fra Syrien i denne uge været to dage på Nyborg Gymnasiums internationale linje.

For danske elever i 9. og 10. klasse er det almindeligt at komme i såkaldt brobygning på gymnasiale uddannelser, men for eleverne på asylskolen er det helt nyt.

Det er det også for Nyborg Gymnasium. Det fortæller uddannelsesleder for den internationale linje IB (International Baccalaureate) Ulrik Nørum.

- Det at have kontakt til en asylskole på den måde har vi ikke prøvet før. Men det giver god mening, siger han.

Ifølge drengenes lærer Hanne Harder Meyer vil det være gavnligt for drengenes uddannelse og integration, hvis de kan få lov at starte direkte i gymnasiet i stedet for først at bruge flere år på at blive gode nok til dansk.

- Hvorfor gå på VUC og 10. klasse i mange år, når de kan gå direkte ind og læse på et internationalt gymnasium? De kan blive integreret fra dag et og lære dansk samtidig.

Det er Ulrik Nørum i princippet enig i. Men det kræver en afklaring af deres flygtningestatus.

- Hvis en person har opholdstilladelse og CPR-nummer, må de gå her, og vi får penge. Rent juridisk er der ikke noget til hinder, siger han og tilføjer, at elever normalt ifølge skolens egne regler skal have en opholdstilladelse, der rækker ud over uddannelsens varighed, for at blive optaget.

- Men inspireret af de gutter, der har været her, er der ikke tvivl om, at det vil give dem en anden skolefaglighed og udfordring at gå her, siger han.

En mulighed er ifølge Ulrik Nørum at lade unge asylansøgere starte på et forberedelsesår til IB-linjen eller på den 10. klasse, som starter i 2017.

- Vi har i hvert fald en rolle at spille som skole i den store sammenhæng for at løse de problemer der er i samfundet, siger han.

  • Af: