Det er almindeligt kendt, at der engang var en apoteker fra Ærø, som slog sig ned på Den dansk vestindiske ø St. Thomas, hvor han åbnede et apotek og blandt andet lavede rom. Mindre kendt er det, at han også var "skabsvidenskabsmand"

Ærø/St. Thomas: En dag i 1874 har den 64-årige apoteker Albert Heinrich Riise formentlig stået på kajen i Charlotte Amalie sammen med sin 23-årige søn Karl, som skulle introduceres for arbejdet i familiens apotek på St. Thomas. Faren skulle hjem med skib, og med sig insisterede han på have et to meter langt skelet fra en læderskildpadde, som han enten havde fundet eller købt, og som nu skulle afleveres til Zoologisk Museum i København.

Blå Bog

Albert Heinrich Riise, født 11. september 1810 i Ærøskøbing og død 18. oktober 1882 i København.Gift med Henriette Marie Riise, som han fik 13 børn med.

Uddannet farmaceut i 1832 og flyttede i 1838 til St. Thomas for at åbne et apotek.

Efternavnet Riise kommer fra farfaren Albert Isaksen Riise, der blev født i Store Rise - deraf navnet. Store Rise har dog aldrig været stavet med dobbelt i, fortæller museumleder Kim Furdal fra Ærø Museum, så hvordan et ekstra i er sneget sig ind i efternavnet, vides ikke.

Farfaren Albert Isaksen Riise byggede i øvrigt det flotte dobbelthus i Vestergade sammen med vennen Lauritz Nielsen Kock. Vennernes og deres hustruers initialer ses stadig på husmuren: AIR (Albert Isaksen Riise) & BMS (Bodil Marie Jensen Steen) samt LNK (Lauritz Nielsen Kock) & EL (Elisabeth Larsdatter).

Kilde: "A.H. Riises Apotek på St. Thomas og i Vejle" af Hans-Otto Loldrup.  

A.H. Riise, som var født og opvokset på Ærø, var ikke blot en af de første apotekere på De dansk vestindiske øer - han var også en eventyrer og en "skabsvidenskabsmand", som bidrog til de danske museer med mange forskellige eksotiske fund af dyr og planter fra De dansk vestindiske øer.

Forfatteren Hans-Otto Loldrup har netop udgivet bogen "A.H. Riises Apotek på St. Thomas og i Vejle" i anledningen af 100 året for salget af De dansk vestindiske øer. Da øerne blev solgt i 1917, blev apoteket flyttet fra St. Thomas til Vejle - men dengang var A.H. Riise for længst død, og han har derfor aldrig sat sine ben på St. Thomas Apotek i Vejle.

- Hans 13 børn så ikke meget til ham, har de fortalt i flere kilder, og når de gjorde, så var det fordi de skulle irettesættes eller have en flad. Til gengæld er det mit indtryk, at han var en mild og kærlig mand overfor sin kone.

Hans-Otto Loldrup, forfatter til bog om apoteker A.H Riise

Kendte forskere skriver under på eksamenspapirer

Historien begynder derfor hjemme hos os selv - på Ærø. A.H. Riise blev født i Brogade i 1810. Hans far var skipper og købmand, moren var hjemmegående og kom fra adelsslægten Krabbe. Som ung kom A.H. Riise i lærer på apoteket i Vestergade i Ærøskøbing (i det hus, hvor pensioneret læge Nicolaj Friderichsen bor i dag).

Arbejdet var imidlertid for hårdt, og han skiftede læreplads til Løve Apoteket i Faaborg. Han blev færdiguddannet farmaceut i 1832. Det var nogle højtstående herrer, som eksaminerede ham og underskrev hans eksamenspapirer. Blandt andre professor i fysik og kemi H. C. Ørsted (født i Rudkøbing), professor i botanik J.W. Hornemann (født i Marstal) og professor i kemi W. Zeise (født i Slagelse).

Efter sin eksamen blev A.H. Riise ansat som farmaceut på Vajsenshus Apotek i København, mens han sideløbende begyndte at studerede botanik, zoologi og kemi.

Studierne må have plantet en drøm om at komme til mere eksotiske himmelstrøg hos A.H. Riise, for i 1834 søgte han Dansk Kancelli (øverste centrale forvaltnings- og regeringsorgan i Danmark indtil 1848) om at få lov til at åbne et apotek på St. Thomas. I 1838 fik han tilladelsen, og rejsen tog seks uger.

På St. Thomas slog A.H. Riise sig ned i byen Charlotte Amalie, hvor han åbnede et apotek på hjørnet af Dronningensgade og Nygade. Som årene gik, købte han også naboejendommene samt en lagerbygning, og stille og roligt endte han med at få en stor og fin forretning, hvor han udover medicin også solgte produkter som hårvand, sodavand, bolsjer, stråhatte, parfume, spillekort, cigarer, spyttebakker, rom og andet godt. Sideløbende dyrkede han sin passion: botanik og zoologi.

- Apoteket hørte ind under dansk lovning, men fungerede nok mest som en amerikansk drugstore. En af hans danske ansatte bad på et tidspunkt om lønforhøjelse, fordi han mente, at hans arbejde i apoteket bredte sig noget vidt i forhold til, hvad man lavede på et dansk apotek. Det var for eksempel ikke normalt, at det mest solgte produkt var hårvand, forklarer Hans-Otto Loldrup.

Om den ansatte fik lønforhøjelse vides ikke. Men der er ingen tvivl om, at A.H. Riise var en mand, der forstod sig på at drive forretning og samtidig satte store krav til sine ansatte.

- Det er mit indtryk, at han var en dygtig og meget grundig mand. Han har nok været lidt hård i filten overfor sine medarbejdere, og han har stillet lige så høje krav til dem, som han gjorde til sig selv. Hans 13 børn så ikke meget til ham, har de fortalt i flere kilder, og når de gjorde, så var det fordi de skulle irettesættes eller have en flad. Til gengæld er det mit indtryk, at han var en mild og kærlig mand overfor sin kone, fortæller Hans-Otto Loldrup.

Sendte hundredevis af fund hjem til Danmark

Allerede ved sin ankomst til St. Thomas, var A.H. Riise på jagt i naturen efter nye plante- og dyrearter. Han var imidlertid ingen videnskabsmand og forskede heller ikke i de ting, som han fandt eller købte.

- Han har været en passioneret samler, som har sendt sine fund videre til videnskabsmændene. Jeg tror næsten, at det har været en besættelse for ham. Når han har været på forretningsrejser, har han købt de interessante ting, han så på sin vej, og mange af tingene har han har sendt videre til videnskabsfolkene, fortæller Hans-Otto Loldrup.

Umiddelbart efter sit bryllup i 1842 rejste han til Amerika for at gøre forretninger. Her købte han en del konkylier og udstoppede fugle, som han sendte hjem til Danmark. Det vides ikke, hvor mange genstande A.H. Riise har doneret til de danske museer og videnskabsmænd igennem tiden, men på Naturmedicinsk Museum i København har man stadig en samling på omkring 300 glas stående med planter fundet af A.H. Riise. I Statens Naturhistoriske Museums ornitologiske samling har man 236 fund - primært fugleskind og æg - fra A.H. Riise, og derudover findes der også en relativt stor samling af padder, krybdyr og hvirveldyr på museet. Og som om det ikke er nok, så findes der også en samling af stenfigurer og stenværktøj fra A.H. Riise i Nationalmuseets etnografiske samling.

Dyrt at samle planter og dyr

Det har ikke været billigt at være en passioneret samler. Det kommer frem i et brev, som A.H. Riise har sendt til sin fætter Harald Krabbe, der var professor på Landbohøjskolens Museum. Fætteren havde bedt A.H. Riise om at sende dyr og planter hjem til museet, og det fik A.H. Riise til at sende dette svar:

"Jeg har for tre uger siden sendt en mand ned til Vieques (Crab Island), hvor han skal opholde sig fire til seks uger for at samle naturalier til mig. Han får to rigsdaler om dagen og alt frit: kost, logi, heste, muldyr, båd og anden assistance, og han vil vist nok koste mig fire til fem rigsdaler om dagen. Det, han hidtil har sendt mig, er intet værd, og bliver det ikke bedre, er spekulationen mislykket. For et par år siden havde jeg sendt en ung mand ned til Vieques for at samle konkylier. Han var der i to måneder og fik 100 rigsdaler om måneden, og det, han samlede, var ikke 20 rigsdalere værd," skriver han blandt andet til fætteren.

Det var imidlertid ikke altid, at det gik så galt. Andre gange gjorde han store fund, som for eksempel da han troppede op i København med det to meter lange skildpaddeskelet.

- A.H. Riise har sendt ting hjem, som var yderst sjældne. En overgang troede amerikanerne, at de havde det eneste eksemplar af en meget sjælden dyreart, og så viste det sig, at vi havde flere af samme slags i vores arkiver i Danmark som var indsamlet og sendt af A.H. Riise, fortæller Hans-Otto Loldrup.

Ringede til familien når kaktussen sprang ud

Tiden på St. Thomas sluttede for A.H. Riises og hans families vedkommende i 1868. Forud havde øen været hjemsøgt af en altødelæggende orkan, jordskælv og en tsunami, hvilket havde affødt et udbrud af gul feber, kopper og kolera - og med udsigterne til, at øerne måske skulle sælges til amerikanerne, valgte A.H. Riise at ansætte en bestyrer til sit apotek på St. Thomas og rejse hjem til København med sin familie.

Familien bosatte sig i en villa på Frederiksberg Allé, og i sine sidste år brugte A.H. Riise meget tid på at dyrke sin have og sit drivhus. Her havde han plantet mange sjældne planter, som han havde fået fra de forskellige museer og botaniske haver som tak for hans mange donationer igennem tiden.

Et af hans familiemedlemmer har blandt andet fortalt, at han i sit store drivhus havde kaktusplanten Nattens Dronning, hvis blomst meget sjældent sprang ud. Så når det skete, ringede han i alt hast efter børn og børnebørn, så de kunne komme og nyde synet og den krydrede duft sammen med ham.

A.H. Riise døde i 1882 og blev begravet på Solbjerg Parkkirkegård.

(Forfatter Hans-Otto Loldrup har skrevet mange bøger om forskellige danske apoteker. Nu er han aktuel med bogen "A.H. Riises Apotek på St. Thomas og i Vejle". Foto: Privat)
  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Rom-apoteker fra Ærø: Sejlede hjem til mor i privat dampskib

Rom-apoteker fra Ærø: Sejlede hjem til mor i privat dampskib

Kendt for rom, men ingen rom-mester: A.H. Riises mest kendte rom skulle i håret

Kendt for rom, men ingen rom-mester: A.H. Riises mest kendte rom skulle i håret