Fredag fremlagde regeringens vækstteam for Det Blå Danmark sine anbefalinger om vækstfremmende tiltag for branchen. Samme dag var Anders Johansson (K) på Ærø for at mærke stemningen for forslagene.

Ærø: I københavn rundes pressemødet af. Regeringens vækstteam for Det Blå Danmark har overrakt erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) sine anbefalinger til at styrke de danske maritime erhvervs konkurrenceevne, og der er svaret på spørgsmål fra journalisterne. På Danmarks femtestørste værft ankommer ministerens partifælle og ordfører Anders Johansson for at høre direktør på Søby Værft, Roar Falkenbergs, reaktion og meninger om, hvad der bør prioriteres i arbejdet med en ny vækstplan. Med sig har Anders Johansson en faktaoversigt over vækstteamets rapport med 11 anbefalinger med tilhørende underpunkter.

Fakta

Regeringens vækstteam for Det Blå Danmark blev nedsat i maj 2016 og består af ledende personer i det maritime Danmark.Den 21. april fremlagde teamet sine anbefalinger af tiltag, som kan styrke den danske konkurrenceevne.

Et markant forslag er udvidelse af den såkaldte DIS-skatteordning, så den omfatter offshoreskibe med alle aktiviteter.

Ud over DIS, er der anbefalinger på områder som blandt andre digitalisering, praktikpladser, nye uddannelser, forskning og havneloven.

Regeringen arbejder frem mod efteråret på en ny vækstplan for Danmark, og her kan flere af vækstteamets anbefalinger komme i betragtning.

Hele teamets rapport "Danmark som et globalt maritimt kraftcenter" kan læses på erhvervsministeriets hjemmeside på em.dk/nyheder/2017/04-21-blaa-anbefalinger.

 

- Det, der er vigtigt, er at plukke nogle ting ud. Det vil jo koste nogle penge, men det skal være en ambitiøs vækstplan. Og jeg synes, det er vigtigt at få nogle input fra aktørerne selv, siger det ærøske folketingsmedlem.

Og Roar Falkenberg kan lide flere af de punkter, han ser på arket. Der er ros til en udvidelse af DIS-skatteordningen, der giver søfolk mulighed for at arbejde til nettoløn for at styrke danskeres konkurrenceevne. Det samme gælder den anbefalede montørordning, der sidestiller montører med søfolk skattemæssigt.

- Vi har snakket om det i mange år. Vi bliver mere og mere hæmmede for hvert år, så det er ved at være sidste udkald. Vi er dygtige i Danmark, og det kan vi konkurrere på, men lønforskellen er for meget at overkomme, siger han.

Der er videre ros til vækstteamet for anbefalinger om intelligente udbud, der lægger mere vægt på blandt andet sikkerhed og kvalitet, og at offentlige udbud tager udgangspunkt i standardiserede moduler.

- Hvis det her bliver gennemført, så ser vi store muligheder i det. Det er nogle gode væksttiltag, der giver muligheder for hele branchen og for os selv siger han og forklarer, at selv tiltag, som ikke hjælper værftet direkte, vil hjælpe det maritime Danmark generelt, hvilket gavner alle i branchen.

Rektor: Rapport er luftig

Efter besøget på Søby Væaft går turen Ærø igennem og ned til Martsal til navigationsskolens røde murstensbygninger, hvor rektor Jeppe Carstensen sidder klar til at give sine meninger om anbefalingerne til kende. På vej mod kontoret stopper Anders Johansson kort op ved en nyhedsskærm, der kan fortælle, at Dansk Folkeparti kun vil være med til at udvide DIS, hvis det tilgodeser danske arbejdstagere - en diskussion, der både indeholder EU-lovgivning og dansk arbejdsudbud.

På kontoret er er Jeppe Carstensen positiv over retningen i anbefalingerne generelt, selv om han savner, at de bliver mere konkrete på nogle områder.

- Jeg har læst hele rapporten, og der mangler noget konkret om, hvor det er, man vil satse. Der er en lille ting omkring en færgenavigatøruddannelse, og den er rigtig interessant og noget, som vi gerne vil kaste os over, siger han.

- Den ser vi som oplagt mulighed. Ellers synes jeg, den bliver lidt luftig. Vi skal fastholde kompetencer, men hvordan? Vi skal samarbejde, men med hvem? men en udvisedlse af DIS ser jeg som noget positivt. Det betyder forhåbentlig, at flere unge kan få job, siger han.

To elever er med til mødet, og i en god halv time spørger Anders Johansson ind til deres og rektorens holdning til anbefalingerne og det vigtigste fokuspunkter til senere forhandling, inden der hilses på gensyn.

- Det er godt, at der er fokus på mange af de her ting, siger Jeppe Carstensen, mens der pakkes sammen.

- Ellers står der nogen klar lidt nordpå til at tage over.

- Ja, og sydpå. Og østpå - og faktisk også vestpå, siger Anders Johansson.

- Det er jo den globaliserede verden, vi har med at gøre.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Maritime anbefalinger: - Det er mange arbejdspladser, der er på spil for Ærø

Maritime anbefalinger: - Det er mange arbejdspladser, der er på spil for Ærø