Rådhuskælderen under den gamle Søby Skole er gennemrenoveret og fungerer som hyggelig bar. Resten af skolen er på vej til at blive renoveret.

Søby: Søby Skole roder under arbejdet med at renovere lokalerne, så det kommende vandrehjem kan blive klar til sæsonen. Men under skolen finder man baren Rådhuskælderen, og her er både varmt, ryddeligt og hyggeligt. Bagerst er der et stort billiardbord med grøn filt, ved vinduet er en række rustikke borde bestående af halve høvlebænke fra den tidligere skoles sløjdlokale, og på væggene hænger flere billeder af skibe, blandt andet en tidligere Søby-færge.

Per Lohals, som købte skolen af Ærø Kommune i 2015, har brugt fire-fem måneder på at renovere rummet og åbnede baren i sommeren 2016, og han går tydeligvis op i det historiske. Da skolen blev bygget i 1963, fungerede lokalerne i kælderen som sognerådslokaler med mødelokaler og kontorlokaler.

- Folk betalte også skat hernede. Det gjorde man kontant dengang, fortæller Per Lohals og forklarer, at det er årsagen til, at han har valgt at kalde baren Rådhuskælderen.

- Der var nogle, der foreslog, at den skulle hedde aftenskolen. Så når konen ringede til manden og spurgte, hvor han var, kunne han sige: "Jeg er på aftenskolen", griner han og siger, at det historiske alligevel var vigtigere end det sjove.

Tidligere har Søby kun haft én bar, Dok IV, men Per Lohals tænkte, at "det ville være fint, hvis vi kunne opgradere Søby til at have to i stedet for bare en". Han står selv i baren søndag, mandag og onsdag, og han oplever, at behovet også er der.

- Der kommer også nogle, vi aldrig har set i Søby før, og der kommer også mange unge fra Marstal og Ommel, siger han.

  • Katrine Becher Damkj¾r

    Af:

    Lokalredaktør, Ærø. Jeg er født og opvokset i Allested-Vejle på Midtfyn. Siden har jeg boet i Odense, Frankrig, København, Syrien og Odense igen. Og siden efteråret 2014 har jeg boet med min familie på Ærø. Inden jeg kom til Ærø, arbejdede jeg i godt fire år som freelancejournalist med base i Odense.

Mere om emnet

Se alle
Asylansøgere skiftes ud med turister: Tidligere skole og asylcenter bliver nu til vandrehjem og hotel

Asylansøgere skiftes ud med turister: Tidligere skole og asylcenter bliver nu til vandrehjem og hotel