Ærøsk kunstner: At leve med en hjerne kodet på billeder

Når Naja Abelsen ikke laver kunst bestilt af kunder, er hun i øjeblikket i gang med disse tegninger af mennesket. Siden hun var helt lille har hun studeret og nørdet billeder af mennesker og dyrs fysiologisk udtryk, så hendes tegninger, malerier og tryk kom til at ligne virkelighedstro skabning om end de ofte optræder i fantasifulde verdener.
Foto: Kirstine Dalgaard Nielsen

Ærøsk kunstner: At leve med en hjerne kodet på billeder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selv beskriver hun sig som en kunstnernørd, der aldrig har lavet andet. Naja Abelsens liv drejer sig rundt om billeder.

Hun tegnede sin første tegning som halvandetårig - det var et menneske. Hun sad ved sin mor og tegnede aflange kruseduller, der forestillede øre, mund og krop.

Med en mor, der var fritidspædagog, er hun opvokset i et kreativt hjem fri udfoldelse.

- Jeg var et af de børn, der bare aldrig holdt op med at tegne, og som i sine poesibøger skrev, at jeg ville være kunstner, fortæller hun.
For Naja Abelsen er tegnekunsten en måde at tænke på. En måde at opdage nye sider ved sig selv, og en slags dagbog. At tegne er for hende lige så let som at tale.

- Da jeg var yngre, havde jeg bunker af billeder og inspiration kørende i hovedet, men jeg kunne kun nå en brøkdel af ideerne. Af samme grund fik jeg heller ikke kørekort, for det var farligt at lade mig køre bil.
Hun kalder sig selv billednarkoman, og som lille slugte hun biblioteksbøger om zoologi, geologi og historie.

- Jeg husker i billeder og har en halvautistisk billedehukommelse, da jeg har trænet min hjerne til at kunne tegne dyr og mennesker.

Med ærlige forældre, der ikke skjulte verdens onde sider for deres børn, fandt hun som barn en ro i at tegne dyrene.

- Jeg gik om bord i dyrene, for de var ærlige og til at stole på, så alt, jeg kunne lære om dyrene, slugte jeg.

Det danske Grønland

Øhavet minder Naja Abelsen om Grønland.

- De første gang, jeg besøgte Ærø, havde jeg en følelse af, at min sjæl blev udvidet. Det har jeg ikke oplevet andre steder. Jeg er lykkelig, og det er her, jeg føler mig hjemme, siger hun om øen, der har været hendes hjem i fem år.

I slutningen af måneden rejser hun med sin 17-årige datter til Grønland. Her skal hun i en måned undervise i tegning og eksperimenterende udtryk på Kunstskolen i Nuuk. Herefter rejser de til Akureyri på Island, hvor Naja Abelsen skal udstille sin kunst og efterfølgende opholde sig på et kunstrefugium, hvor hun udover at udvikle sin egen kunst også skal undervise.

- Allermest glæder jeg mig til at vise sin datter Grønland og Island. Siden vi fandt ud af, at vi skulle til Island, har jeg haft en båndsløjfe kørende i hovede, der siger ”Jeg skal til Island”, siger hun med et stort smil.

BLÅ BOG

Født i Brønderslev i 1964 af grønlandsk far og dansk mor og har i en årrække også boet i Qaqortoq (Julianehåb) på Grønland.

Har gået på Københavns Billedeskole og Holbæk kunsthøjskole, inden hun i 1996 blev uddannet fra Designskolen i København.

Dette efterår skal hun undervise, udstille og udvikle sin kunst på Grønland og Island i to og en halv måned. Rejsen og kunsten kan følges på hendes Facebook profil.

Ærøsk kunstner: At leve med en hjerne kodet på billeder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce