Ærøs bisiddere er klar til at blive brugt

77-årige Birthe Røndal vil ruske op i øens bisidderordning, fordi hun oplever, at der er et behov, der skal dækkes. Og her står en gruppe frivillige klar til at hjælpe.
Foto: Kirstine Dalgaard Nielsen

Ærøs bisiddere er klar til at blive brugt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der har længe været en bisidder­ordning på Ærø. Ordningen er dog ikke rigtig blevet brugt, men nu håber de frivillige på, at flere vil benytte deres hjælp

Ærø: Birthe Røndal har været bisidder i tre år, men hun er kun blevet brugt få gange. Hvis hun skal forklare hvorfor, fortæller hun, at plejehjemmene og hjemmehjælperne nok ikke har tænkt over, at det er en mulighed, som de kan tilbyde ældre og udsatte borgere.

Efter at have hørt historier om, at borgere har været sendt alene med færgen eller til møder, fordi der desværre ikke er personale nok, tog hun sagen i egen hånd og har nu forsøgt at puste liv i øens bisidderordning sammen med Ældresagen.

- Jeg tænkte, at der var noget galt. Vi er nødt til at få gang i ordningen, nu hvor vi er flere, der gerne vil hjælpe dem i eget hjem samt aflaste personale på plejehjemmene, siger Birthe Røndal.

- Langt hen ad vejen er vores opgave at skabe tryghed. Som bisidder kan vi hjælpe ældre, svage og udsatte borgere, som måske ikke har pårørende, der kan tage med dem til vigtige møder med for eksempel kommunen eller lægen, siger Birthe Røndal, der altid har set det som sin pligt at hjælpe der, hvor der er brug for det.

Fire ører hører bedre end to

- Som bisidder må vi ikke pådrage os et juridisk ansvar, så vi kan komme i klemme. Vores opgave består kort sagt i at lytte, se, skrive og huske, forklarer Birthe Røndal og uddyber.

- Skal en borger for eksempel have møde med en af kommunens visitatorer, så forbereder vi os sammen med borgeren til mødet ved at snakke om, hvad målet med mødet er, hvilke spørgsmål vedkommende gerne vil have stillet, og hvad vi skal huske at have med derfra. Vi må gerne hjælpe med at stille spørgsmålene under mødet, og altså hjælpe borgeren i mål.

Efter et møde snakker bisidder og borger oplevelsen igennem, og rollen for bisidderen er her at få samlet trådene, så det for borgeren bliver afsluttet ordenligt, og der kommer klarhed om, hvad næste skridt er.

- Fire ører hører bedre end to. For det kan jo være, at den vi hjælper ikke fik alting med selv, hvis nu det er en svær samtale med mange følelser involveret.

Endnu ingen kultur for brug

I dag er der syv bisiddere tilknyttet Ældresagen på Ærø.
En rundspørge lavet af avisen til øens ledere af henholdsvis plejehjem og hjemmeplejen viser, at ingen af dem endnu har en kultur for at bruge eller henvise til ordningen.

- Det er en god ordning, som vi er opmærksomme på, at vi skal benytte os af i fremtiden, siger leder af De Gamles Hjem i Rise og frivilligkonsulent for kommunens ældreområde Lissi Annebjerg.

- Som frivilligkonsulent skal jeg være med til at udbrede budskabet og få det frem i lyset, siger hun.

Fra bisidderordningen lyder budskabet, at de gerne ser, at ordningens pjece ligger i plejehjemmenes velkomstpakke til nye beboer, og at hjemmeplejerne deler den ud til borgere i eget hjem, da også de er meget velkomne til at henvende sig.

- Vi er der jo for at skabe tryghed, siger Kirsten Skov, formand for Ældresagen på Ærø.

- Selv om man ikke er så svagelig, at man behøver bo på plejehjem, kan man godt føle sig utryg ved at skulle til et møde alene, eller rejse med færgen til lægebesøg eller andet på Fyn, siger hun og håber på, at gruppen af frivillige vil blive brugt, når det efterhånden rygtes, at de står klar.

Bidder:

Den grundlæggende tanke med bisidderordningen er at hjælpe ældre, udsatte eller andre, der føler behov for det, med at forberede møder og være til stede til møder med sagsbehandleren, lægen, banken, advokaten, ejendomsmægleren m.fl.

Mange forveksler det at være bisidder med ledsager, men som bisidder har man været på kursus og ved præcis, hvordan man skal være en del af vigtige møder, og hvilken rolle man skal spille før, under og efter.

Ærøs bisiddere er klar til at blive brugt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce