KOØJET

Marstal Søfartsmuseum har bl. a. leveret film og billeder til flere af de fem afsnit, der fra på onsdag skildrer de søfarendes liv i fortid og nutid.

Marstal og Ærøskøbing spiller stærkt med, når den nye tv- serie "Sømand af verden" lægger fra land på DR K onsdag aften.

Fra Ærø interviewes bl. a. leder af Marstal Søfarts- museum Erik B. Kromann og museumsinspektør Mette Eriksen Havsteen-Mikkelsen. Også skonnerten Fylla med base på Det Gamle Værft i Ærøskøbing og Marstal-skonnerten Fulton medvirker på forskellig vis.

I serien har programmets tilrettelæggere, Liv Thomsen og Charlotte Lønstrup fra Historieselskabet sat sig for at fortælle om den danske sømand gennem tiderne:

- Vi skildrer sømandslivet fra dengang arbejdet på havet var livsfarligt på grund af storm, elendig mad og hygiejne, sørøvere, sy lis og frem til i dag, hvor de såkaldte skibsassistenter er online 24/7 og skyper med deres børn, lyder det fra Liv Thomsen og Charlotte Lønstrup .

Den nye DR K-serie er udviklet i et samarbejde mellem Historieselskabet og M/S Museet for Søfart i Helsingør.

Tilrettelæggerne stiller i udsigt, at seerne vil blive præsenteret for en unik samling af gamle billeder og film, der skildrer livet på havet. Materialet stammer fra bl. a. DRs arkiver, M/S Museet for Søfart, Marstal Søfartsmuseum og private samlinger. Også web-sitet Snesejler.dk har bidraget.

De historiske billed-kilder har foreviget hverdag og fest. Meget af materialet har ikke tidligere været vist.

- Vi kommer helt tæt på om bord og i land, lover tilrettelæggerne.

Der er produceret fem hver for sig tematiske afsnit på hver en halv time: Sømandskabet, havnen, stormen og troen, livet om bord og krigen.

"Sømand af verden" kan ses på tv-skærmen fra på onsdag den 8. marts kl. 20.30 eller streamet på DR's website frem til den 4. maj. Liv Thomssen oplyser til Fyens.dk, at der ikke er aktuelle planer om at udsende serien på dvd.

"Sømand af verden" blev researchet og optaget sidste år på bl. a. Ærø.

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".