Ærø Søredningsforening beder om kommunalt tilskud for at overleve

Det er indkøbet af Erria Rescue, der blev foretaget med en kassekredit på 350.000 kroner, der har skubbet søredningsforeningen ud på økonomisk dybt vand. arkivfoto: Søren Stidsholt Nielsen

Ærø Søredningsforening beder om kommunalt tilskud for at overleve

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En kassekredit på 200.000 kroner og en lang række ufrugtbare fondsansøgninger er ved at tage livet af Ærø Søredningsforening. Derfor har formanden nu bidt i det sure æble og bedt Ærø Kommune om økonomisk hjælp for at kunne overleve.

Ærø: Det lader til, at fondsmidler og frivillige donationer fra taknemmelige sejlere ikke rækker helt så langt som man havde håbet på, de ville. I hvert fald hvis man som Ærø Søredningsforening har baseret sin økonomi på dem.

Derfor har søredningsforeningen nu set sig nødsaget til at tage sømandshuen i hånden og kontakte Ærø Kommune for at bede om et tilskud på 200.000 kroner for at få økonomien til at hænge sammen.

- Den kassekredit, som hele foreningen startede med at købe "Erria Rescue" for tilbage i, den er simpelthen ved at tage livet af os, lyder det fra formand for Ærø Søredningsfornening Ole Gilberg.

Da man købte redningsbåden skete med en kassekredit fra Rise Flemløse Sparekasse på 350.000 kroner, som man efter planerne regnede med at kunne hente hjem igen via donationer og fondsmidler. Men virkeligheden har vist sig ikke helt at stemme overens med den slagplan.

- Det viser sig jo, at det der med at få penge ud af fonde, det er meget godt, men det er eddermame også svært. Vi har været så heldige, at have fået 150.000 kroner fra Sydenergi Væktspulje, som har kunne bringe kassekreditten ned på 200.000 kroner, men det er stadig en dræbende renteudgift, vi kæmper med og som kan knække os. Og der har jeg så måtte sige, at hvis jeg vil være en ansvarlig formand, så skal der hånd om det her, for ellers lukker vi simpelthen som forening, lyder det fra Ole Gilberg

- Vi har søgt og søgt og søgt, og vi har også fået positive tilkendegivelser, men det er altid til indkøb af udstyr, og det er nærmest umuligt at få fondsstøtte til en anlægsudgift, som indkøbet af båden er, forklarer formanden.

Ole Gilberg, formand for Ærø Søredningsforening, har svært ved at se, hvordan foreningen kan fortsætte, hvis man ikke kommer af med kassekreditten, der med formandens egne ord, er ved slå foreningen ihjel på grund af renteudgifterne. Arkvifoto
Ole Gilberg, formand for Ærø Søredningsforening, har svært ved at se, hvordan foreningen kan fortsætte, hvis man ikke kommer af med kassekreditten, der med formandens egne ord, er ved slå foreningen ihjel på grund af renteudgifterne. Arkvifoto

- Hvis golfklubben kan, så kan vi også.

- Selvom jeg ikke er meget for at skulle søge kommunale midler, så kan jeg lige nu ikke se anden udvej end den vi forsøger med en ansøgning om et engangstilskud fra kommunen.

Men hvis I har gældsat jer for 350.000 på formodet efterbevilling fra forskellige fonde, hvorfor skal man så bruge kommunale midler på at redde jer ud af den situation?

- Ja, det er sgu et godt spørgsmål. Og jeg har aldrig ville gå denne vej, hvis det ikke var strengt nødvendigt. Men som en af vores medlemmer sagde: "Hvis golfklubben kan få i hoved og røv hele tiden, så hvorfor skulle vi ikke bare kunne få den her ene gang?" Og det er da rigtigt, set med de briller, har jeg da heller ikke dårlig samvittighed over at søge, men jeg har det principielt dårligt med det, og det er virkelig det meget sure æble, jeg bider i ved at have kontaktet kommunen.

Men hvorfor skulle kommunen overhovedet støtte jer?

- Det synes jeg, de skal, fordi den her sommer, hvor vi har haft over 25 redninger, klart viser, at der er et behov for at have os. Og med det antal lystsejlere, vi har i det ærøske område, vil nogen måske næsten kalde det uansvarligt ikke at have et beredeskab.

Ole Gilberg understreger, at det alene er efterslæbet fra indkøbet af Erria Rescue, der tynger Ærø Søredningsforening ned.

- Man har helt kort fortalt troet, at det bare kørte derudaf, og det gjorde det bare ikke. Men kan vi for pokker bare komme væk fra de renteudgifter for de 200.000 kroner, så kan tingene sagtens hænge sammen med de frivillige donationer fra sejlere vi har reddet, og med vores medlemskontingenter og det frivillige arbejde, der bliver lagt i foreningen.

Ikke naive, men ...

Ansøgningen skal tirsdag behandles i kommunens Økonomi- og erhvervsudvalg. Og hvis man her vender tomlen nedad, forudser Ole Gilberg, at det for alvor bliver op ad bakke for søredningen.

- I første omgang må vel så ud og arbejde endnu hårdere på de fonde, der kunne tænkes at støtte os, og så ellers bare krydse fingre. Og ellers må vi som bestyrelse prøve at overbevise vores medlemmer om, at de bliver nødt til at spytte nogle flere penge i kontingentkassen, så vi økonomisk kan komme ovenvande igen, sige Ole Gilberg.

Og hvad så hvis ingen af de to tiltag viser sig at give noget?

- Jeg kom ind som formand sidste efterår, og det første jeg dengang sagde, da jeg så regnskaberne, var, at den her forening kommer aldrig til at køre rundt på den måde, det var lagt op. Og jeg vil selvfølgelig ikke have, vi lukker, på den anden side, hvis der ikke kommer styr på økonomien, vil det være uansvarligt at fortsætte på den måde. Om løsningen så er, at vi skal lave det om fra en almennyttig forening til et egentligt firma, der kan sende regninger for det arbejde, vi udfører, ved jeg ikke. Men det kunne måske være konsekvensen.

Har man været for naive, da man satte den her forening i søen?

- Nej, jeg ville ikke sige naive, men man var måske nogle glade amatører, der ikke helt havde gjort sig klart, hvad det krævede.

Ærø Søredningsforening beder om kommunalt tilskud for at overleve

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce