Ærø: Kommunerne skal støtte de små lokalarkiverne i den digitale udvikling

På Ærøskøbing Lokalhistoriske arkiv gennemgås en bunke nyankomne postkort, der har stempler fra alverdens lande, og som ønsker nære slægtninge og venner alt fra en glædelig jul til en god sommer.
Foto: Kirstine Dalgaard Nielsen

Ærø: Kommunerne skal støtte de små lokalarkiverne i den digitale udvikling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lokalpolitikere opfordres til at støtte småarkiver i den digitale udvikling på nettet. På Ærø er de klar med pengepungen

Ærø: I februar 2015 lancerede Sammenslutningen af lokalarkiver (SLA) hjemmesiden www.arkiv.dk. De kalder det Danmarks største fotoalbum, da billederne, der havner i danske lokalarkiver, formidler det liv og den hverdag, som den almindelige dansker har levet gennem tiden.

Men søger du billeder fra Ærøskøbing Lokalhistoriske Arkiv, der er en del af SLA, vil du blive slemt skuffet. Det lille arkiv på torvet i Ærøskøbing har nemlig desværre ikke haft økonomien til at blive en del af SLAs online verden.

Derfor opfordrer formanden for SLA Jørgen Thomsen kommunerne til at tage hånd om deres kommunale kulturarv og støtte de små arkiver.

- Jeg kan roligt opfordre lokalpolitikerne til at være venlige overfor arkiverne, så de også kan få præsenteret deres kulturhistorie online, siger han og peger på, at besøgstal på arkiv.dk viser, at interessen for lokalarkivernes gemmer er til stede.

I gennemsnit besøger 60-70.000 danskere årligt arkivernes læsesale. Men på arkiv.dk’s første år har over en million besøgt siden, og hvert af de knap 1,3 millioner billeder er i snit blevet set 20 gange.

- Tallene taler tydeligt. I forhold til Ærø er der mange mennesker, der i tidens løb er udvandret fra øen. Med arkiv.dk vil man kunne sidde over hele verden og lære om sin hjemstavn, hvis det lykkes at få dem med på vognen, siger Jørgen Thomsen og påpeger, at den kommunale støtte vil være hjælp til selv hjælp, da lokalarkiverne netop er til for at fortælle historien om ærøboerne.

Kulturpulje vil støtte

Det lokale arkiv på torvet i Ærøskøbing vil egentlig gerne med på arkiv.dk. Men med en sparsom økonomi, der består af et årligt tilskud på 6500 kroner fra kommunen og kontingent fra de 114 medlemmer, har der ikke været råd til at blive del til den digitale bølge og det computersystem, der ligger bag arkiv.dk. Men nu sættes prisen ned, og kultur- og socialudvalget møder SLAs opfordring med positivt sind.

- Tidligere handlede det for os om at få arkiverne med til at udvikle konceptet. Men nu handler det om at få så mange lokale historier med på nettet som muligt. Derfor er sat prisen ned, siger Jørgen Thomsen om, at prisen på computersystemet nu er sat ned fra 25.000 til 5000 kroner, med en årlig licensbetaling på 2000 kroner, for et arkiv af en størrelse som det i Ærøskøbing.

Kultur- og socialudvalgsformand Carl Jørgen Heide synes, det en god ide.

- Det lokalhistoriske arkiv i Ærøskøbing gør et godt stykke arbejde, som kommunen gerne støtter, siger han og opfordrer til at søge penge fra kommunens kulturpulje.

- Vi har lidt over 100.000 kroner, som kan bruges på kulturbevarende projekter, og hvis der er noget, der er kulturbevarende, må det da være lokalhistorisk arkiv, siger han og opfordrer arkivet til at søge pengene til næste udvalgsmøde. Så skulle der i følge Carl Jørgen Heide uden problem blive råd til at hoppe på den digitale bølge.

Ærøske lokalarkiver

På Ærø findes to lokalarkiver, der hver indsamler og bevarer historier fra øen.

Ærøskøbing Lokalhistoriske Arkiv holder til ovenpå Ærøskøbing Bibliotek, ledes af en bestyrelse og har åben hver onsdag fra 10 - 12, hvor tre frivillige sidder og arbejder med registrering og formidling. De tager sig af historier fra den gamle Ærøskøbing Kommune og er økonomisk afhængig af Ærø Kommune, medlemmer og fonde.

Lokalhistorisk arkiv i Marstal er en integreret del af Søfartsmuseet, som overtog det i start 80’erne Dermed er det en integreret del af museets administration og økonomi. En halv snes frivillige tager sig af arkivet, der indsamler historier fra den gamle Marstal Kommune.

Ærø: Kommunerne skal støtte de små lokalarkiverne i den digitale udvikling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce