Mangel på social- og sundhedsassistenter vækker bekymring blandt ledere af ældreplejen på Ærø

Der er mangel på sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter i ældreplejen på Ærø, og det vækker bekymring blandt ledere på området.

Fremtiden vil nemlig byde på flere plejekrævende borgere, blandet andet fordi indlæggelsestiden på sygehusene er kortere end tidligere.

Konsekvensen er, at opgaver, som førhen blev udført på sygehusene, nu skal løses ude i plejecentrene og i hjemmeplejen, det bekymrer blandt andre leder af øens ældre- og sundhedsområde Marianne Møller.

- Flere opgaver, som tidligere lå ude på sygehusene, tager vi os nu af i kommunerne. Men social- og sundhedshjælpere er ikke uddannet til at tage sig af komplekse, syge borgere, og jeg kan godt være bekymret for, om vi kan løfte opgaven i fremtiden, hvis ikke vi ikke kan rekruttere sosu-assistenter, og sygeplejersker, siger hun.

Mangel op sosu'ere

Ifølge områdeleder for ældreplejen Anette Sørensen skyldes manglen på social- og sundhedsassistenter på Ærø, at kun må uddanne to om året.

- Vi er dimensioneret til to elevpladser, og det er det antal, vi kan uddanne om året. Hvis vi fik lov, ville vi være i stand til at uddanne seks til otte social- og sundhedsassistenter, siger hun.

Ønskescenariet er ifølge Anette Sørensen, at 75 procent af medarbejderne på øens plejehjem indenfor de næste fem til 10 år er social- og sundhedsassistenter, fordi de er uddannet i sygdomslære og håndtering af medicin.

Virkeligheden lige nu er dog stik modsat ønskesituationen, idet medarbejderskaren på de fire plejehjem på Ærø består af 75 procent social- og sundhedshjælpere, mens resten er de eftertragtede social- og sundhedsassistenter.

Ordfører: - Det er et reelt problem

Venstres sundheds- og ældreordfører Jane Heitmann kalder bekymringen reel og mener, at problematikken skal tænkes ind i regeringens planer for det, som kaldes "det nære sundhedsvæsen".

- Det er et reelt problem, at man ikke kan rekruttere. Netop nu sidder vi og laver planer for det nære sundhedsvæsen, og det her bør være en af de ting, der tænkes ind, når vi tager diskussionen med regionerne, kommunerne og de praktiserende læger, siger Jane Heitmann.Læs mere på Mitfyn.dk og i Fyns Amts Avis mandag

Mere om emnet

Se alle
1
Regeringens værdighedsmilliard: Hvem skal pengene gå til på Ærø?

Regeringens værdighedsmilliard: Hvem skal pengene gå til på Ærø?

2
Erindringer og glæde: Vækkes til live på dansegulvet

Erindringer og glæde: Vækkes til live på dansegulvet