Trods lægens opfordring til at tilkalde en ambulance, hvis hendes tilstand blev forværret, kunne Lise Munk Monsen ikke få sig selv til at ringe efter Ærøs eneste ambulance.

- Det føltes, som om mit hjerte snørede sig sammen og var ved at kravle baglæns ud gennem skulderbladene, fortæller 72-årige Lise Munk Monsen, som har iskæmi i hjertet og derfor i perioder bliver ramt af hjertekramper.

Sidste uges smerter fik hende til at mistænke, at der var noget helt galt i brystkassen, så hun ringede til sin praktiserende læge på øen. Lægen fandt tid til at se hende senere på dagen, men da hjertekramperne kan være livstruende, gav han Lise Munk Monsen besked på at ringe efter en ambulance, hvis hun fik det værre i mellemtiden.

Værre blev det, men den nu pensionerede jordemoder nænnede ikke at ringe efter øens eneste ambulance.

- Jeg har jo prøvet det så mange gange, og jeg er jo ikke død af det endnu. Jeg kunne ikke lade være med at tænke på, om jeg er syg nok til at ringe efter ambulancen. Der kan jo være nogen, som får hjertestop i Marstal, mens ambulancen henter mig i Søby, fortæller Lise Munk Monsen om tankerne, hun havde, mens hun ventede på sin tid hos lægen.

Lise Munk betegner sit generelle helbred som ”ret skrantende”, da hun også lever med en kronisk leukæmisygdom.

- Jeg tænkte nok ved mig selv, at jeg heller ikke skal gøre mig mere interessant, end jeg er. Men det er svært at vurdere selv, siger hun.

- Jeg kunne ikke lade være med at tænke på, om jeg er syg nok til at ringe efter ambulancen. Der kan jo være nogen, som får hjertestop i Marstal, mens ambulancen henter mig i Søby.

Hasteindlagt

Da Lise Munk Monsen kom frem til sin praktiserende læge, røg hun direkte ned på en afdeling af sygehuset i Ærøskøbing, hvor hun blev hasteindlagt og i løbet af det næste døgn fik tre elektrokardiografimålinger.

- Det havde nok ikke været helt uberettiget, hvis jeg havde ringet efter ambulancen, indrømmer Lise Munk Monsen nu, hvor hun sidder i sit køkken med en kop te og plejer det, der viste sig at være en voldsom lungebetændelse, som hun nu er i behandling for.

Utrygt

Ambulancespørgsmålet fylder meget på Ærø. Man skal ikke gå mange skridt, før man ser et butiksvindue med plakater om underskriftsindsamlinger for et forstærket ambulanceberedskab på øen.

I skrivende stund har flere end 2500 af de omtrent 6300 borgere på Ærø skrevet under på, at de ønsker to ambulancer til øen.

Sidste uge var salen hos Det Gamle Værft fyldt op med debatlystne borgere, og et panel med repræsentanter fra Region Syddanmark var kommet til øen for at lytte til ærøboerne, som kom med bud på, hvordan problemet kan løses.

Løsningsbuddene var meget forskellige, men mange lod til at være enige om, at det er utrygt, når der kun er én ambulance - ligegyldigt, hvor sjældent en ambulance nummer to i praksis kan tænkes at komme i brug.

Under debatten fortalte lægen Iza Alfredsen, som i øjeblikket er på barselsorlov, hvad hun oplever som en ”jysk beskedenhed”, når det kommer til ærøboernes råb om hjælp.

- Jeg har nogle gange haft folk i røret, hvor jeg godt kan høre, at jeg skal køre hurtigt, hvis jeg vil have nogen mulighed for at hjælpe, fortalte Iza Alfredsen om opkald, hun har fået som vagthavende læge på øen.

Hans Bertelsen er en af øens fire praktiserende læger. Han synes, det er svært at generalisere om øens syge borgeres forhold til at søge hjælp.

- Der er altid nogen, som er fornuftige, og der er nogen, som ringer for et godt ord, siger lægen.

Han oplever dog, at særligt de ældre patienter kan være tilbageholdende med at ringe efter hjælp.

- Det er nok, fordi vi er så småt et samfund her på øen. Folk har en større bevidsthed om at skåne lægerne. De ved jo godt, at vi ikke er mange læger herovre, og det er min fornemmelse, at folk tænker på det, siger Hans Bertelsen.

- Når de har ondt, kan de godt vente med at gå til lægen til næste morgen, selv om de nok godt kunne have henvendt sig tidligere, siger han.

Denne adfærd er typisk for ældre mennesker og folk fra yderområderne, mener medicinsk antropolog Jens Seeberg, som blandt andet forsker i borgeres adgang til sundhedsvæsnet.

- Hvis man har en grundlæggende fornemmelse af, at der mangler ressourcer, så vil der være nogen, som er mere tilbageholdende med at søge hjælp. Her kan både være tale om diagnoseforsinkelser og behandlingsforsinkelser, siger Seeberg.

At ringe

Det er ikke, fordi Lise Munk Monsen har noget konkret krav til beredskabet på øen. Om der skal være halvanden eller to ambulancer på øen, har hun ingen holdning til, men den nuværende situation påvirker hende.

- Det, man hører mest, er, at folk siger, at vi skal ringe efter ambulancerne, så vi kan vise, at der er brug for dem. Men når man så står og skal ringe, er det noget andet, siger hun.

- Jeg havde nok ikke været lige så betænkelig ved at ringe, hvis der havde været mere end én ambulance.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
41
Ærøbo til Bios-reddere: - Tak for livet

Ærøbo til Bios-reddere: - Tak for livet

6
Ambulance på Ærø: Regionen er et skridt videre

Ambulance på Ærø: Regionen er et skridt videre

14
Lokalpolitikere: Vil opsige Bios-aftale på Ærø

Lokalpolitikere: Vil opsige Bios-aftale på Ærø