Grafikere fra Grafisk Værksted parate til at gentage donation til motorfabrik, hvis værkerne bliver solgt.

Marstal: Fyrre grafiske 25 gange 25 centimeter store værker blev i weekenden sat til salg - alle med motiver fra Motorfabrikken Marstal, og alle ment som en donation til samme motorfabrik, der i sidste uge holdt sine første arrangementer. Koncerterne med Steffen Brandt blev dog af praktiske årsager flyttet til Torvecenteret - netop hvor Grafisk Værksted også har værksted.

Grafisk Værksted

Har eksisteret i fire år - først i Søby, siden 2015 i Torvecenteret, MarstalMedlemskab koster 25 kroner for hver arbejdsdag i værkstedet. Det dækker husleje og tryksværte.

Papir og trykpladematerialer betales for sig

Introduktionskursus obligatorisk

P.t. 12 medlemmer, heraf 8 aktive

Fem kunstnere fra værkstedet, Lene Johannesen, Elsebeth Hansen, Kari Hass, Lillian Stubbe og Jette Nielsen, stod bag donationen, der i fald alle billeder bliver udsolgt, kan skaffe motorfabrikken et tilskud på 12.000 kroner.

Og Jette Nielsen, der er initiativtager til grafikprojektet, pusler allerede med tanken om en gentagelse - såfremt salget bliver en succes. For det var sjovt.

- Motorfabrikken er fyldt med gode motiver, siger Jette Nielsen og peger på værker, hvor Marstal-motoren er hovedmotivet. Andre har fanget fabrikkens pin-up-kalender eller de store gamle skibsskruer.

Den grafiske teknik er zero-litografi, som kort fortalt handler om at bruge en fotokopi af et foto, smøre papirarket med gummi arabicum på begge sider. Hvor fotokopien er hvid, hænger trykfarven ikke fast i belægningen, og arket kan nu bruges til tryk.

Grafik-teknikker hører til Jette Nielsens yndlingsemner, og hun skynder sig også at tilføje, at donationen til motorfabrikken derfor også har en bagtanke.

- Vi er virkelig imponerede over den energi, pigerne fra motorfabrikken lægger i projektet (Lone Søndergaard, Nina Rydahl Andersen og Julie Skaar, red.) Tænk, hvor kedeligt det ville være, hvis bygningen blev jævnet med jorden, og en rigmand kom forbi og fik opført et boligkompleks. Motorfabrikken hører til i Marstal.

- Men vi håber også, at de fyrre værker vil gøre reklame for Grafisk Værksted. For øjeblikket er vi tolv grafikere, der benytter værkstedet. Vi vil jo gerne være flere, så vi efterhånden selv bliver i stand til at stå for huslejen, som Ærø Kunstforening ellers stadig er med til at betale.

- Tyve kunstnere omkring værkstedet ville være vidunderligt. Men der er da plads til mange flere.

Grafiktrykkene kan ses og købes på motorbarikkens hjemmeside, motorfabrikkenmarstal.com.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
Ærøsk kunstner: Verdens grusomhed kan ændres med skønhed og kunst

Ærøsk kunstner: Verdens grusomhed kan ændres med skønhed og kunst