16 nye vandhuller i år: Nu bliver Vitsø Nor et eldorado for padder

Her kan man se nogle af de nye vandhuller ved Vitsø Nor på Ærø. Foto: Aage V. Jensen Naturfond

16 nye vandhuller i år: Nu bliver Vitsø Nor et eldorado for padder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I år er der etableret 16 nye vandhuller ved Vitsø Nor, og biolog Lars Malmborg fra Aage V. Jensen Naturfond er overbevist om, at området bliver et slaraffenland for truede såvel som almindelige padder.

Vitsø: I det fredede område Vitsø Nor, der ejes af Aage V. Jensen Naturfond er der i år blevet lavet 16 nye vandhuller. De sidste blev færdige i begyndelsen af december.

Vandhullerne er primært lavet langs med nordsiden af Vitsø Nor, så mange af dem kan ses - og padderne høres - når man kommer gående ad vandrestien. At de er placeret der, skyldes blandt andet, at fodgængerne kan være med til at holde fiskehejrerne væk, så de ikke kommer og spiser alle padderne.

- Sammen med stort set alle vandhullerne er der blevet lavet overvintringssteder for padderne i form af stenbunker og jord, der er samlet på en speciel måde, så padderne kan overvintre frostfrit, siger Lars Malmborg, der er biolog i Aage V. Jensen Naturfond.

Ved Vitsø Nor er det ikke nødvendigt at sætte padder ud, fordi Vitsø Nor er et af de bedste bosteder for padder i Danmark. Der findes nemlig allerede truede arter som klokkefrø, strandtudse og grønbroget tudse såvel som stor vandsalamander og nogle af de mere almindelige padder.

Og de nye vandhuller lover godt for paddernes fremtid, mener Lars Malmborg.

- Med den indsats, vi har gjort nu, har vi virkelig en forventning om, at det bliver et eldorado for dem derude. Det bliver helt fantastisk. Alle vandhulsdyr vil blive hjulpet.

Han understreger, at Lars Briggs, som er biolog og medejer af virksomheden Amphi Consult, der har været med til at etablere vandhullerne ved Vitsø, gør en kæmpe forskel for danske padder.

- Og det er ikke kun i Danmark - han gør det også for eksempel i Tyskland og de baltiske lande. Lars Briggs er en af vores førende eksperter i Nordeuropa på det her område, og har gjort sig nogle kæmpe erfaringer og fundet ud af, at der skal være flere vandhuller, hvis man skal gøre en stor forskel, siger Lars Malmborg.

Aage V. Jensen Naturfond har søgt en ordning i Landbrugsstyrelsen, som næsten betaler for det hele.

- Det koster cirka 750.000 kroner, og så har vi også selv lagt nogle ekstra penge i det, siger han.

16 nye vandhuller i år: Nu bliver Vitsø Nor et eldorado for padder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce