Mary dukkede op i Vestafrika: Her er hver anden pige barnebrud

Samtalen mellem Mary og de unge fra forskellige NGO'er fortsatte, da bådturen sluttede. Her tog de unge blandt andet selfies med den danske kronprinsesse. Foto: Liv Østerstrand

Mary dukkede op i Vestafrika: Her er hver anden pige barnebrud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Over halvdelen af pigerne i Mali bliver gift, inden de fylder 18 år. Den kultur skal de unge sammen med magthaverne være med til at ændre, sagde kronprinsesse Mary til avisen Danmark under et besøg i det vestafrikanske land.

Da avisen Danmark var med Udenrigsministeriet i Mali, var det ikke kun den skarpe eftermiddagssol, der fik avisens udsendte til at misse med øjnene.

For ud af flyet, der havde bragt udviklingsministeren, den danske delegation og pressen til Malis hovedstad, Bamako, kom en særlig overraskelse i form af kronprinsesse Mary. I en sart lyserød bluse, løse bukser og en fejlfri frisure selv efter mange timers flyvetur blev hun modtaget af den maliske præsidentfrue i lufthavnen.

Denne artikel handler om børneægteskaber, et omdrejningspunkt for kronprinsesse Marys besøg i et af verdens absolut fattigste lande, Mali.

Her bliver 55 procent af pigerne gift inden de fylder 18 år. 15 procent bliver det, inden de fylder 15.

Derfor var børneægteskaber en central del af programmet, da kronprinsessen og udviklingsministeren tog ud på Nigerfloden i en smal træbåd i selskab med repræsentanter fra NGO'er, der hjælper unge i almindelighed og piger i særdeleshed med at skabe en bedre fremtid for dem selv og deres land.

På turen lykkedes det avisen Danmark at få 10 minutter sammen med kronprinsessen, hvor hun fortæller om sin oplevelse af de unge i det fattige land.

- Det var en stor fornøjelse og en stor glæde og lettelse at se de stærke repræsentanter fra ungdommen og høre, hvor passionerede og dedikerede de er for deres sag. Det var enormt stort, siger kronprinsesse Mary, der under bådturen sad afskærmet fra den stærke eftermiddagssol under bådens tag med en tolk imellem sig og omgivet af unge, der ihærdigt fortalte, hvad de gør for at sikre unge i Mali en bedre fremtid.

De unge kvinder i Mali
55 procent af kvinderne i Mali mellem 20 og 24 år er blevet gift, inden de fyldte 18 år.15 procent af kvinderne mellem 20 og 24 år er blevet gift, inden de fyldte 15 år.

I gennemsnit får hver kvinde i Mali 6,1 barn.

I Mali er 91 procent af kvinderne mellem 15 og 49 år blevet omskåret.

Mali vokser befolkningen nu hurtigere end nogensinde, og der er en årlig befolkningstilvækst på 3 procent.

Gennemsnitsalderen for kvinder i Mali er 55 år.
Kronprinsesse Mary var under sit besøg i Mali på bådtur på Niger-floden sammen med repræsentanter fra den maliske ungdom. Her lyttede hun opmærksomt på de udfordringer, de ser for landet. Foto: Liv Østerstrand
Kronprinsesse Mary var under sit besøg i Mali på bådtur på Niger-floden sammen med repræsentanter fra den maliske ungdom. Her lyttede hun opmærksomt på de udfordringer, de ser for landet. Foto: Liv Østerstrand

Aflyst tur til Senegal

Det var oprindelig planen, at turen til Vestafrika skulle tage sit afsæt i højniveaukonferencen om børneægteskaber i Senegals hovedstad, Dakar.

Besøget blev imidlertid aflyst af sikkerhedsmæssige årsager, men det forhindrede ikke kronprinsessen, ministeren og den danske delegation at tage til Mali, et land der er i undtagelsestilstand, og som Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til.

Men denne rejse og mødet med de unge fra organisationer som G5 Sahel Youth Network, THINK PEACE og Toung Voices of the Sahel var vigtig, lod kronprinsessen forstå.

- De (magthaverne, red.) skal give plads til de unge, for de er en enorm ressource. Man skal også huske på, at det er den hurtigst voksende ungdom nogensinde, og der skal være nogle muligheder for de unge, for ellers bryder det sammen. Der skal skabes muligheder, og jeg tror, at de unge bedre end nogen andre ved, hvad der skal til, sagde kronprinsesse Mary.

I de unges beretninger om den svære situation i Mali og de udfordringer, der er, spurgte kronprinsessen, hvor de ser udvikling og lyspunkter.

- Nogle af deres svar var, at de unge skal få lov til at komme til, og der er jeg hundrede procent enig i. De unge besidder en anden måde at se verden og løsninger på, som er vigtige. I det liv, de nu skaber for deres egen generation og de kommende generationer, er det vigtigt, at de unge har en stemme, og at de kan være med til at skabe muligheder for dem selv, sagde kronprinsessen.

På trods af det alvorlige emne, børneægteskaber, og udfordringer for unge og primært kvinder i Mali, var der plads til humor og smil på båden. Foto: Liv Østerstrand
På trods af det alvorlige emne, børneægteskaber, og udfordringer for unge og primært kvinder i Mali, var der plads til humor og smil på båden. Foto: Liv Østerstrand

Konference med maliske ministre

Mens mødet på træbåden med kronprinsessen, den danske delegation og de maliske unge, der var det første del af programmet for det tre dage lange besøg i Mali, på sin vis var både privat og uformelt, så det anderledes ud næste dag.

Her deltog kronprinsesse Mary og Ulla Tørnæs i en konference med Malis førstedame og UNFPA, FN's Befolkningsfond, der arbejder på at sikre, at alle graviditeter er ønskede.

Her afgav den maliske regering et løfte om at forpligte sig på at hjælpe med at ændre holdningen til børneægteskaber, der er en forankret del af kulturen i Mali. Opfattelsen af det budskab fra regeringen i et land, der tidligere har sænket den lovlige alder for at gifte sig fra 18 til 16 år, uddybede kronprinsesse Mary over for avisen Danmark.

- Det er enormt vigtigt, at der er en politisk vilje, og at de også er villige til at lægge ressourcer bag den politiske vilje. De signalerer til befolkningen, at det er noget, de vil. Det er meget vigtigt, men det er ikke nok alene. Det skal også være en bevægelse, der sker fra de lokale samfund, det er dybt forankret i de traditioner, de har.

- Det kræver oplysning, det tager tid, og det kræver en holistisk og respektfuld tilgang til at skabe en ny forståelse, så vi får en masse til at sige, at den måde, vi gjorde det på før, den passer ikke med, hvor vi vil hen, lød det fra kronprinsessen.

Mary dukkede op i Vestafrika: Her er hver anden pige barnebrud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce