Psykisk syge skal mere end på dagsordenen


Psykisk syge skal mere end på dagsordenen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er en prisværdig og god indsats, som DR gør i denne uge, hvor der sættes ekstra fokus nationens store udfordring med de mange psykisk sygdom i initiativet ”Usynligt syg”. Her tager DR på mange platforme fat på det enorme problem, som psykisk sygdom er i Danmark.

Hver tiende dansker lider af en psykisk sygdom, og gennem livet vil hver femte af os blive ramt. Det er dermed sikkert at sige, at alle på en eller anden måde stifter bekendtskab med sygdommene, som hvis ikke de rammer en selv, rammer mennesker i vores nære familie eller nære venskabskreds.

Ikke mindst derfor er det glimrende, at DR anvender public service-kræfterne på at tage fat på emnet, som - uanset hvor meget medieomtale, det end tildeles - stadig er og vil være tabu. Dels kan man jo ikke nødvendigvis se på mennesker, om de er skizofrene, er ramt af angstanfald eller om de har en depression, og dels kan intet af det heller afhjælpes med et plaster og en pusten på bulen. Desværre.

Psykiske lidelser ikke blot slemme for dem, der rammes og deres pårørende. Hver anden langtidssygemelding i Danmark skyldes således en psykisk lidelse, og årligt koster lidelserne samfundet omkring 30 milliarder kroner. Langt de fleste førtidspensioneringer er også de psykiske sygdommes ansvar, og man kunne blive ved.

Det er der god grund til, at vi alle bliver mere opmærksomme på, og ikke mindst at vi alle gør vores til at løfte vidensniveauet, bryde tabuerne og i det hele taget skaber langt bedre rum i det daglige til at kunne rumme de psykisk syge. Der er økonomisk fornuft i det, men endnu vigtigere er der menneskelig fornuft i det.

Stigmatiseringen gør ondt, og den gør nemt ondt værre. Angsten for angsten kan i sig selv forstærke sygdommen, og hvis ikke vi som samfund bliver bedre til at skabe plads til dem, der i perioder har brug for lidt ekstra rum eller indimellem er mere skrøbelige end andre, så bliver vi fattigere.
Ikke mindst derfor er det stærke fokus, som DR-motoren kan skabe, meget velkommen og vigtig.

Men der skal altså mere end mediefokus til. Mere en tabubrud, modige mennesker der træder frem og masser af oplysning til. Der skal penge til. Penge fra fællesskabets kasser til at sikre, at psykisk sygdom ikke kun bliver noget, der skal behandles, når de har sat sig. Penge til at behandle mere og bedre. Penge til at sikre, at børn ikke står på venteliste og bare bliver mere og mere syge, allerede inden behandlingerne er gået i gang.

Vi kan som samfund hverken forsvare eller forklare, at her i vores gode, homogene og lighedssøgende land skal være så prægede af psykiske sygdomme, som vi er blevet. Politikerne skal ikke her hænges ud, for alle kan naturligvis se problemet, men der må og skal mere handling og flere penge til.
Det kan betale sig – både menneskeligt og økonomisk.

Psykisk syge skal mere end på dagsordenen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.