Laveste EU-fællesnævner


Laveste EU-fællesnævner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Så kom der valgplakater i lygtepælene igen. For nu er der under tre uger til valget til EU-Parlamentet og til folkeafstemningen om patentdomstolen. Kompliceret er det hele, og her i avisen har vi nu gennem flere uger forsøgt at oplyse om kernen i EU-samarbejdet, ligesom vi helt frem til valgdagen den 25. maj vil give dækningen fuld gas. Fordi det er vigtigt, og fordi man som avislæser i særlig grad skal kunne regne med sin avis i forhold til solid og grundig dækning af de afgørende valg, vi træffer som befolkning.

Sådan siger mange politikere også, når de deltager i debatter og den oplysning, som valgkampe også er. Ikke mindst de 13 danskere i EU-Parlamentet, der jævnligt forsøger at sole sig i det faktum, at de skam knokler løs med store og væsentlige europæiske spørgsmål, mens de højlydt undrer sig over, at de bliver tildelt så lille en opmærksomhed herhjemme.

De har ret i, at medierne burde give EU-stoffet mere plads. Ikke bare har EU-politikerne megen magt, de tager også fat på meget væsentlige debatter om, hvordan vores fremtid skal formes. De repræsenterer endvidere det faktum, at intet land er en ø – vi hænger sammen - og uanset om man er med i fællesskabet eller ej, så påvirker beslutningerne i et land og i EU de andre.

Desværre sker der så det – også i en valgkamp som denne – at de travle EU-politikere netop bruger anledningen til at forsøge at gøre EU-stoffet langt mere lavpandet, end det kan bære. I særlig grad udtrykt på den konservative spidskandidat Bendt Bendtsens valgplakat, hvor han med pangfarvet skrift betoner, at han ”passer på Fyn i Europa”.
Underforstået at EU ville skade Fyn, hvis ikke den tidligere minister, partileder og politimand Bendtsen sad nede i Bruxelles og passede på Fyn.

Det er en uklædelig påstand, som i realiteten ikke er Bendt Bendtsen værdig. Faktisk har han i sine fem år i EU-Parlamentet på fornem vis kæmpet for at få indflydelse på væsentlige afgørelser. Sager som vilkårene for realkreditlån, har eksempelvis haft den tidligere økonomiminister Bendtsens interesse.

Men med budskabet om, at han passer på Fyn, formår han faktisk at nedbryde ganske meget af den respekt, som de fleste danske EU-politikere egentlig har fortjent. For naturligvis handler EU-samarbejdet ikke om, at Bendt Bendtsen skal passe på Fyn, som om vi ellers ville gå til grunde. Det handler om, at Bendt Bendtsen og hans kolleger skal udvikle Europa til gavn for Fyn og til gavn for Europa. Og hvis ledende politikere som Bendt Bendtsen undlader at insistere på, at EU-samarbejdet og EU-valget ikke handler om at vi skal gå rundt og være bange for den store verden, så gives der alene plads til de allermest unuancerede synpunkter hentet fra laveste fællesnævner.

Debat om EU er vigtig, men både medier og politikere skal tale op til vælgerne frem for det modsatte.

Laveste EU-fællesnævner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.