Hvem er Liberal Alliance i alliance med?


Hvem er Liberal Alliance i alliance med?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er noget af en bedrift, som Anders Samuelsen har leveret i dansk politik. Det er sådan set kun fem år siden manden sad mistrøstigt og alene og måtte se på meningsmålinger, der gav ham og hans parti 0,01 procent af stemmerne – nogenlunde svarende til Samuelsen selv og den nærmeste familie som eneste vælgere.

Siden er vinden vendt. Anders Samuelsen er nu formand for et veldrevet og velplaceret politisk parti, ja måske ligefrem en ideologisk bevægelse, men det vender vi tilbage til.

Det er ikke mange partidannelser, der lykkes i Danmark. Dansk Folkeparti står som den nok største succes af alle i en generations tid. Men Liberal Alliance er også en bemærkelsesværdig succes.

Tilbage i 2009 var partiet ingenting. To år tidligere havde Samuelsen dannet Ny Alliance sammen med Naser Khader og Gitte Seeberg. Her var Samuelsen den mindst kendte af de tre, som oplevede pludselig himmelflugt og det modsatte efter valget i 2007, hvor partiet lige nøjagtig klemte sig ind i Folketinget.

Så gik det nedad. Gruppen sprængtes. Flokken gik i opløsning, ikke engang et navneskift kunne redde sammenholdet. Seeberg smuttede til verdensnaturen, Khader til De Konservative, og tilbage sad Anders Samuelsen med krummerne og ikke mindst ydmygelsen. Det skulle være så stort, og da Ny Alliance blev præsenteret i sommeren 2007 med ”nok er nok”-udtalelsen om Dansk Folkepartis magt, ramte man lige ned i en følelse hos mange vælgere. Men det røg på gulvet i splittelse og overmod, og tilbage var omtrent kun Anders Samuelsen, der dog havde bevaret retten til at stille op til næste valg og bare ikke ville give op.

I den forgangne weekend holdt partiet endnu et landsmøde. Nu større en nogensinde og med alle de kendetegn, som gør et parti til et rigtig parti. Glødende taler, masser af opmærksomhed og fest.

Liberal Alliance er med andre ord en stor og stærk succes – et parti, der er kommet for at blive, og som bliver hørt. Trods sin lidenhed og position langt væk fra magten, formår partiet at sætte dagsorden med klare liberale synspunkter. Ikke mindst med en politiker som Joachim B. Olsen, der blev politisk vakt af Liberal Alliance og står som en af de stærkest kommunikerende folketingspolitikere overhovedet, har partiet vist sin holdbarhed og sit værd i den offentlige debat.

Men hvad er så næste skridt? Hvor skal Liberal Alliance hen?
Det er straks mere åbne spørgsmål, for naturligvis er der grænser for, hvor længe man kan leve højt på at være den nye dreng i klassen, der tør sige det, de andre ikke tør. Her kommer det med ideologien. Liberal Alliance er måske det parti i Folketinget, der har den klareste ideologiske profil. Man ved, hvor man har dem, og partiet sidder tungt med i mange væsentlige debatter.

Problemet er bare det med indflydelsen. For selv om Samuelsen og hans tropper har erobret et sikkert stykke land i det politiske landskab, så er der tale om en ø. Intet tyder på, at Liberal Alliance er på vej mod en rolle som de afgørende mandater – slet ikke under den nuværende regering, og med udsigten til et Dansk Folkeparti med omtrent en femtedel af alle mandater, så bliver det heller ikke Liberal Alliances vej, Venstre kommer til at skulle kigge, hvis magten skifter efter valget.

Tilbage i 2009 lunede Anders Samuelsen sig ved tanken om, at når alle andre partier havde samlet sig til socialdemokrater plusminus 10 procent, så ville der være en gruppe vælgere, der var modtagelige for klare liberale standpunkter. Det havde han ret i.

Men håbet om, at han så kunne drive de øvrige partier i sin retning, har dog vist sig naivt. Det meste han kan håbe på er små liberale fodspor på en grundlæggende socialdemokratisk motorvej. Nogen liberal revolution er ikke lige oppe over, og alliancen er altså primært en, som Liberal Alliance har med sig selv.

Hvem er Liberal Alliance i alliance med?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.