Den egentlige skandale


Den egentlige skandale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En ting er vigtigere end noget andet i forsøget på at tage ved lære af det, der nu kendes under navnet ”Se og Hør-skandalen”. Nemlig at den sikkerhed, der omgiver de dataoplysninger, som vi alle afgiver, er helt og aldeles utilstrækkelig.

Sørgeligt er det, at det er oplysninger om kendis-restaurantbesøg, tøjindkøb og håbløst ligegyldige rejsebilag, der får politikere op af stolen. Og rettelig fortæller netop denne omgang Se og Hør-snusk om problemer af en hel anden størrelse.

For hvorfor er det ikke de egentlige overvågningsskandaler, der skaber reaktionerne? De skandaler, som vi de seneste par år har måttet gennemleve. Amerikanske myndigheders aflytning af den tyske kanslers mobiltelefon, overvågning af lange rækker af demokratisk valgte politikere – også danske – der arbejder for at fremme demokrati, skabe bedring og fremgang i verden.

At det så er Se og Hør og det blads forskruede omgang med almindelig moral og helt basal ordentlig adfærd, der vækker til handling er i bund og grund i sig selv skandaløst. Se og Hør er ikke og bliver aldrig en udgivelse med væsentligt indhold. Ja, sladder har altid været et populært tidsfordriv, ja nogen har endda udråbt sladder til at være litteraturens frække kusine, men vigtig for livets opretholdelse er udgivelsen af sladder i ugebladsform ikke.

Til gengæld må det anerkendes, at den altså er motoren for den følelsesmæssige erkendelse, der øjensynligt skal med, før der blæses til handling.

Det var således ikke amerikanernes overvågning af eksempelvis danske politikere under klimatopmødet, som dagbladet Information har fremlagt dokumentation for, der fik danske politikere til at reagere. Nej, det var Se og Hørs brug af ulovligt tilvejebragte oplysninger om ligegyldigt privatforbrug fra Nets.

På sin egen absurde og bagvendte facon, får Se og Hør måske så alligevel frembragt noget positivt. Hvis det lykkes at få alvoren i al ulovlig overvågning og viderebringelse af private oplysninger til at gå op for magthaverne, og få politikere til at reagere og sikre private oplysninger bedre, så er det et godt og vigtigt resultat. Det er simpelthen blevet for let og for fristende for såvel virksomheder som myndigheder at træde over grænserne på dette område, og det skal der gøres noget ved.

Hvis det så samtidig kan få skabt grobund for eftertanke hos alle brugere af sladder-produkter som eksempelvis Se og Hør, så er vi også kommet et stykke videre. Det er jo tankevækkende, at Se og Hørs skærpelse af linjen med stikker-telefon, tiphonorar og generelt småtskåren misundelsesjournalistik om de kendte rent faktisk fik salgstallene til at stige.

Nu går forargelsen så den anden vej, og gid den var af samme støbning, når det gælder al mulig anden ulovlig overvågning. Uanset overvågningens karakter og formål, er den farlig og snærende.

Den egentlige skandale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.