Mange har problemer med at se godt, når de kører bil om aftenen, men der er håb for nattenærsynet med kørebriller
Selv om man måske ikke engang bruger briller eller kontaktlinser, kan bilkørsel i mørke godt give problemer, for alle bliver en smule nærsynede, når de mister dagslyset.

- Det kan virke særligt slemt for dem, som måske er en anelse nærsynede i forvejen, men endnu ikke er begyndt at bruge briller, forklarer optikerne Per Kronborg og Kristina Krogh fra Profil Optik Finn Ravn i Odense.

De oplever da også ofte, at kunderne kommer første gang for at få briller, fordi de netop har problemer med at se om aftenen i bilen.

- Mange kalder det natteblindhed, men det hedder nattenærsyn, for natteblindhed er i virkeligheden en sjælden sygdom, siger Per Kronborg.

Alle katte grå

- Problemet er selvfølgelig det manglende dagslys, men vi kan jo heller ikke se farver, når det er mørkt, så talemåden "i mørke er alle katte grå" passer faktisk, siger Kristina Krogh.

Forklaringen er, at øjets nethinde indeholder to slags sanseceller, nemlig tappe, som er bedst til detaljer og farver - og stave, som er bedst til konturer. I mørke er det kun stavene, som virker.

Endnu en stressfaktor for synet når man kører bil om aftenen, er det pludselige skarpe lys fra andre biler, som kan virke frygtelig generende - både for dem uden briller, men i endnu værre grad for folk, som bruger briller uden antirefleksglas, hvor det virker som et stort uoverskueligt stjernehav.

Orange glas

- Det er lidt forskelligt fra person til person, hvad der hjælper bedst, siger Per Kronborg.

- Nogle kan klare sig med nogle kørebriller med orange glas til at sætte uden på deres egne briller eller som en særskilt brille. De fås både med og uden styrke, men virker ikke for alle, tilføjer Kristina Krogh.

Orange glas har den virkning, at det fjerner blåtoner og derfor hos nogle giver skarpere kontraster i trafikken om aftenen.

En anden mulighed er at få en almindelig brille med mere styrke end normalt, som dog så kun skal bruges til at køre bil med.

- Mange vil dog ikke ofre en hel ekstra brille, og derfor kan man selvfølgelig få en version til at klipse udenpå hverdagsbrillen med netop 0,5 i ekstra styrke, siger Per Kronborg.

Optikerne er enige om, at uanset om man har problemer eller ej, er det en god ide at få tjekket sit syn jævnligt, for det ændrer sig med alderen.
  • fyens.dk