Vi kan ikke være det bekendt

Børge Martin Jeppesen

Vi kan ikke være det bekendt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I snart seks årtier har danskerne været et særdeles rejselystent folk. Ikke så snart var der nogle tusindkronesedler tilovers, førend det gik over stok og sten, i fly, i bus, i privatbil, til fjernere og fjernere egne.

For det at rejse er som bekendt at leve - man skulle ud i den vide verden og opleve andre kulturer.

Lærte vi så noget af alt dette rejseri? Vist ikke meget. For de fleste var det de billige drikkevarer, og i nyere tid de billige kopivarer, der trak. Oplevelsen af kulturen i de lande, man besøgte, har det været så som så med, for vi opfører os stadig med en snæversynethed uden lige. Vi mener stadig, at vi er noget helt enestående, og at alle andre bare har at rette ind efter vore normer, for ikke sandt: Danske frikadeller og dansk rugbrød er da det mest vidunderlige, man kan tænke sig.

Og selv om vi gør alt for at nedlægge vort eget sprog gennem vor kritikløse import af engelsk, så har udlændinge, der kommer hertil, bare fra dag ét at kunne både forstå, tale og skrive dansk. Det manglede bare.

De mest nationale er dem, der slet ikke bor her mere, men som er flyttet til milde- re himmelstrøg, også hvad skatten angår, men hvor de dog elsker Danmark. Især, når de kommer i knibe, så kender de adressen, selv om de altså ikke har bidraget noget til at dække omkostningerne.

Udlændinge, der arbejder i Danmark, kan derimod ikke undslå sig for at betale til det danske samfund.

Hvor kortsynede og indeklemte, vi stadig er, trods alt vort rejseri til det meste af verden, viser sig også her på Nordfyn. Jeg har stor agtelse for vore hjemmehjælpere, der som regel er både søde og kvikke, og de er ikke fyrsteligt betalte.

Det siges, at om føje år vil det være umuligt at opdrive nye hjemmehjælpere med dansk baggrund. Derfor må vi da være glade for, at udlændinge gerne vil gå ind i branchen. En sådan findes også i denne del af verden. Hun er bare go'. Hun kommer fra Polen og kan sine ting, er glad og munter og spreder glæde omkring sig.

Indrømmet, det kniber med det danske sprog, men trods alt er hun forståelig.

Men hør så, hvor smålige man kan være: Man klager over hende, kan ikke forstå hende... Jeg er lige ved at sige, at I skulle skamme jer, I, der klager over den polske hjemmehjælper, der her kommer med et ærligt sind og så gerne vil hjælpe til og klare sig selv.

Hvad med at tage hende ved hånden og sige: "Lados sætte os et øjeblik og finde ud af det..."Det ville være en værdig optræden og en god gerning over for et velmenende og dygtigt menneske, og du, der vrisser ad hendes manglende sprogkundskaber, ville få det langt bedre med dig selv bagefter end ved at falde hende i ryggen og klage over hende.

For der er ret beset ikke noget at klage over, Tværtimod.

Børge Martin Jeppesen, Engdraget 3, Otterup.

Vi kan ikke være det bekendt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce