Vi får mere af det samme

Line Barfod

Vi får mere af det samme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Statsministeren har nu fortalt Folketinget og offentligheden om regeringens planer for fremtiden. Der var ikke meget nyt under solen. Og dog.

Statsministeren fortalte nemlig, at regeringen vil skabe en ny velfærdsmodel. En velfærdsmodel der passer til det 21. århundrede. En velfærdsmodel der skal være baseret på brugere. Statsministeren var ikke særlig detaljeret omkring hvilke ændringer, vi kan forvente os. Men en ny velfærdsmodel baseret på at vi er brugere, altså forbrugere, indebærer jo et opgør med den solidariske velfærdsmodel vi har i dag, som er baseret på, at vi er borgere og at velfærd er for alle.

Så det bliver nok en videreudvikling af det, vi har set på ældreområdet, hvor regeringen er mere optaget af, at der kan komme private firmaer ind, så fru Olsen kan vælge mellem forskellige leverandører på samme måde, som hun kan vælge mellem Netto, Fakta og Aldi - og hvor fru Olsen så kan købe sig til ekstra ydelser, hvis hun har råd, frem for at være optaget af at sikre alle ældre den hjemmehjælp, de har brug for.

Regeringen har konsekvent arbejdet for øget privatisering og såkaldte frie valg på velfærdsområdet, og er dermed reelt i gang med at skabe et helt andet samfund.

Regeringen har dog på intet tidspunkt fremlagt sine planer i fuld åbenhed for befolkningen, og vi er dermed afskåret fra at tage en offentlig debat om emnet.

Tværtimod har regeringen de seneste seks år konsekvent opereret med at lægge små lunser ud, som vi så har kunnet forholde os til, mens ethvert anstød til at debattere, er blevet fejet bort med bemærkningen "der er ikke noget at komme efter".

Det har aldrig været regeringens stil at fremlægge sine planer åbent for befolkningen, for som beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen flere gange har forklaret, så ville Venstre jo så miste regeringsmagten.

Statsministeren sagde også, at regeringen vil give de ansatte og lederne i de enkelte institutioner en udstrakt grad af frihed til lokale løsninger. Hvorfor har samme regering så brugt de seneste seks år til at indføre statslige test i folkeskolen, tvungne lærerplaner i børnehaverne, sat loft på kommunernes udgifter til velfærd, minuttyranni i ældreplejen, krævet at mindst 25 procent af den kommunale drift skal sendes i udbud, osv?

Statsministeren brøster sig af sin ambitiøse kvalitetsreform, men kernen i den, er blot mere af det samme - plus smiley-ordninger.

Valget den 13. november sikrede desværre VK-regeringen yderligere en periode til at gennemføre deres planer for et anderledes samfund med velfærd for de, der har råd til brugerbetaling og forsikringsordninger og så almisser til de fattige.

Enhedslisten vil gøre, hvad vi kan for at gøre den periode så kort som mulig .

Line Barfod

MF (Enhedslisten), Nørrebrogade 168, København N

Vi får mere af det samme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce