Vælgere ud på et sidespor


Vælgere ud på et sidespor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fyens Stiftstidende spiller desværre en stor rolle for, hvem der vælges ind i Folketinget. Min vurdering fra valgdækningen af den sidste valgkamp er, at Stiften har valgt en valgdækning som i højere grad støtter kändisser og undgår mindre kendte, lokale kandidater.

Man må stille spørgsmålet, om ikke vælgerne er kørt ud på et sidespor?

Det er i hvert fald vores erfaring i Nyborg-kredsen understøttet af Stiftens egen dækning af folketingsvalget. Bortset fra enkelte undtagelser er lokalsiderne renset for omtale af lokale kandidaters faktiske politiske mål og standpunkter.

Til gengæld er der masser af omtale af formålsløse bogstavkombinationer, egne annoncer for journalister, der skulle dække valgkampen, samt stor omtale af enkelte kendte personer som havde mediernes interesse - men ikke vælgernes.

Dette udsagn støttes af en journalists udtalelse om, at han da ikke vidste, at en kandidats valgkreds kunne omfatte hele to af de nye kommuner. Og når kandidaten er bosat i en anden kommune, dækker vi da ikke den pågældende lokale kandidat på "vores" sider.

Dette kan måske undskyldes som en enkelt undtagelse. Men når en lokalredaktør blankt boykotter at skrive om et planlagt skoledebatmøde med baggrund i de mere landspolitiske temaer, som kunne komme op på grund af folketingsvalgets udskrivelse, og som i parentes bemærket kunne få endda stor indflydelse på vores lokale skoler, aner man omridset af en stram central styring af valgdækningen.

Det forstærkes endnu mere af en central styring af gengivelsen af alle læserbreve med blot antydning af folketingsvalg i emnevalget. Disse læserbreve holdes med skarp klinisk præcision ude af alle lokalsider, selv om der kunne være god sammenhæng imellem lokale politiske temaer og de mere overordnede landspolitiske temaer.

Nu rejser vi ikke denne debat, fordi vores kandidat ikke blev valgt. Vi opnåede faktisk vores mål med indsatsen: Vores lokale kandidat skulle fokusere på det lokale, få mange stemmer lokalt og blive nummer fire på Fyn.

Kenneth Muhs blev første suppleant for Venstre som nr. fire på Fyn. Men der er en tankevækkende forskel på andelen af personlige stemmer i de to kommuner med hver sin lokalside i Stiften, hvor den ene redaktion bragte lokalt valgstof og den anden ikke bragte valgstof fra egen kreds.

I Nyborg Kommune var andelen af personlige stemmer 30 pct., mens den var 10 pct. i Kerteminde Kommune. Og det på trods af en målrettet, ligelig aktivitet i de to kommuner.

Generelt kan man desuden for alle partier konstatere en lav personlig stemmeandel for alle de kandidater, der ikke var kendt i forvejen. Hvis vi virkelig ønsker, at Folketinget skal repræsenteres af personer med forskellig politisk observans fra alle egne af landet, er der behov for en anden dækning af folketingsvalg i Fyens Stiftstidende.

Så er der også mening med Stiftens egen leder af den 18. november, hvor det understreges, at "der ikke kommer noget godt ud af at sætte begrænsninger for andre. Hvorfor ikke lade vælgerne lære så mange kandidater at kende som muligt."

SØREN MØLLER KRISTENSEN

Krokusvænget 2, Munkebo, er formand for Venstre i Kerteminde og næstformand for kandidatbestyrelsen i Nyborgkredsen

Vælgere ud på et sidespor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce