Vækst. Fyn skal med i opsvinget


Vækst. Fyn skal med i opsvinget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Lars Chr. Lilleholt - energi-, forsynings- og klimaminister, Venstre
FT_Lars_C_Lilleholt
Synspunkt. 

Torsdag holder DI Fyn sit årlige erhvervstræf på Odeon i Odense. Her vil ca. 140 deltagere, otte borgmestre, to fynske ministre, fem medlemmer af Folketinget og en række topfolk fra erhvervslivet drøfte, hvordan Fyn bliver vækstcenter nr. 1 i Danmark?

Det er sommer i Danmark. Solen skinner, optimismen er på vej frem, den fynske bøg blomstrer, og det gør dansk økonomi også. Der er skabt knap 80.000 nye private arbejdspladser siden valget i 2015. Vi har den laveste arbejdsløshed i Danmark i 40 år. Vi har udsigt til vækst og mere velstand. Fyn ligger i et geografisk smørhul af Danmark, og Fyn skal have del i opsvinget.

Det arbejder jeg for som energi-, forsynings- og klimaminister i en af de mest erhvervsvenlige regeringer i nyere tid. Vores politik gavner Danmark og Fyn. Vi afskaffer PSO-afgiften, som er en af de største erhvervsøkonomiske lettelser i nyere dansk tid til gavn for de fynske gartnerier og produktionsvirksomheder. Vi er i gang med Danmarkshistoriens største udflytning af statslige arbejdsplader, hvor vi flytter knap 300 statslige arbejdspladser til Fyn. Og vi vil flytte endnu flere. Med Nordsøaftalen sikrer vi investeringer i olie- og gassektoren i Nordsøen og fastholder over 15.000 danske arbejdspladser i hele Syddanmark, hvor en del er bosat og har familier på Fyn. Og ambitionerne rækker heldigvis videre.

For det første skal vi satse på robotter og droner. Fyn står helt centralt placeret i danmarkshistoriens første dronestrategi, der gør Syddansk Universitet til et kraftcenter i spidsen for en storstilet dansk og ikke mindst fynsk satsning på droner. Vi skal satse mere på droner, end vi gør i dag. Det gælder navnlig i Odense lufthavn. Jeg så gerne, at vi satser helhjertet på droner fremfor nogle få turistflyvninger.

For det andet skal vi udvikle Lindøgrunden. I marts var jeg med, da Vestas annoncerede hundredvis af nye arbejdspladser på Lindøgrunden. Som energi- og klimaminister ved jeg, hvor stærkt dansk erhvervsliv står på den grønne omstilling. Vi skal lave en række eksportinitiativer for at fylde ordrebøgerne hos virksomheder som Vestas, Bladt Industries og andre leverandører til den grønne omstilling.

For det tredje skal vi tiltrække flere virksomheder til Fyn. Facebook valgte Odense på grund af højhastighedsinternet, stabil strømforsyning, højt uddannet arbejdskraft, det lokale universitet og det gode samarbejde med Odense Kommune. Vi har meget at tilbyde, og vi kan blive bedre. Det gælder udnyttelse af overskudsvarme. Hvis vi kan knække den nød, så kan vi tilbyde flere store virksomheder gode rammevilkår og en grøn profil.

Endelig skal vi satse på infrastruktur. Det tredje spor på fynske motorvej er vigtigt. Regeringen har netop fremlagt en 2025-plan, hvor vi løfter rammen for offentlige investeringer med 22 mia. kr. Nogle af de penge kan bruges på infrastruktur, og det vil for mig at se være helt oplagt med et tredje spor på den fynske motorvej.

Vækst. Fyn skal med i opsvinget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce