Undgå likviditetsdøden...

Allan Ammentorp

Undgå likviditetsdøden...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dagspressen er i øjeblikket fuld af historier om begyndende recession og andre negative følgevirkninger af den finansielle krise.

Det vækker bekymring hos mange ejere af små og mellemstore virksomheder. Skal jeg nu forvente en lavere omsætning og dermed mindre indtjening? Er der en øget tabsrisiko på debitorerne? Hvad gør jeg, hvis mine største kunder begynder at trække betalingerne? Hvad gør jeg, når jeg selv bliver presset til kortere kredit hos mine leverandører?

Flere virksomheder melder nu også om, at banken strammer op. Overtræk på kassekreditten i nogle få dage, grundet udsving i likviditeten, blev tidligere ofte stiltiende accepteret af banken - men den går ikke længere. Det aftalte kreditmaksimum kræves overholdt. Hvis ikke, så får virksomheden let både et troværdigheds- og kreditværdighedsproblem.

Det tvinger virksomheden til selv at stramme op på sine debitorers betalingsadfærd.

Det er ofte en sædvane, at man stiltiende accepterer, at gode kunder trækker betalingerne nogle dage. Men på samme måde som banken må virksomheden nu kræve, at debitorerne også overholder deres betalingsbetingelser.

Det kan være et dilemma for virksomheden. På den ene side er det naturligt, at debitorerne overholder betalingsbetingelserne, på den anden side er det et spørgsmål, hvorvidt virksomheden reelt tør stramme op. Hvem vil rage uklar med sine bedste kunder på grund af sølle otte dages forsinkelse med en betaling?

I disse mere usikre tider bør virksomhederne være mere aktive for at sikre sig bedre mod tab på debitorerne. Selv den mindste negative afvigelse fra det sædvanlige betalingsmønster skal tages alvorligt.

Det kan være det første advarselssignal om, at en kundes betalingsevne eller -vilje har ændret sig - og så skal man reagere prompte.

I Early Warning rådgiver vi fra Væksthus Syddanmark kriseramte virksomheder i regionen - i samarbejde med frivillige rådgivere.

En af vores faste anbefalinger er, at virksomhederne skærper opmærksomheden over for udestående fordringer og sikrer, at der bliver taget hånd om debitorer, der ikke betaler til tiden.

Samtidig kan det være relevant at reflektere over, hvorvidt man skal vælge at forsikre sine kreditter eller kræve betalingsgaranti. Ikke mange små eller mellemstore virksomheder benytter sig traditionelt heraf, men det bør overvejes.

Debitormassens kredittider samt egne betalingsvilkår hos leverandørerne er vigtige størrelser, der påvirker virksomhedens likviditet.

I en tid med svingende ordremængder må virksomhederne sikre den bedste sammenhæng mellem ydet og opnået kredit.

En god styring af debitorerne er et must og forstærker virksomhedens overlevelsesevne. Ikke at kimse af, når antallet af konkurser vidner om, at mange virksomheder har svært ved at klare omstillingen fra højkonjunktur til lavkonjunktur

Mange virksomheder har gennem årene lidt likviditetsdøden. I sidste ende er det et spørgsmål om, at der altid er tilstrækkelig likviditet. Derfor et det tillige et must, at likviditeten styres effektivt.

Skal man i banken for at bede om en forhøjelse af kassekreditten som led i likviditetsberedskabet, så er det en god ting at kunne dokumentere, at man har en god styring af debitorerne, og at man har den maksimale kredittid hos leverandørerne.

allan ammentorp

virksomhedskonsulent, Early Warning, Væksthus Syddanmark, Forskerparken 10 C, Odense M

Undgå likviditetsdøden...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce