I TV 2/Nyhederne kunne man høre om, hvor vanedannende lykkepiller (SSRI-medicin) kan være. Nogen må have professionel hjælp med afvænning.

I nogen tilfælde har det haft fatale konsekvenser at stoppe med eller nedtrappe doseringen af lykkepiller. For et par måneder siden dræbte en mand i København en uskyldig håndværker. Manden havde taget antidepressiv medicin og var stoppet med det tre uger tidligere.

I 2001 fik Andrea Yates i Texas antidepressiv medicin og blev sat ned i dosis fra 450 til 300 mg om dagen. To dage senere druknede hun sine fem små børn i badekarret i deres hjem. I USA har der været tilfælde med skoleelever, der var holdt op med at tage lykkepiller og efterfølgende skød andre elever på skolerne, bl.a. Kip Kinkel (dokumentar vist i DR 1), der også skød sine forældre.

Er det ikke foruroligende, at mange børn medicineres med lykkepiller mod depression eller med andre narkolignende stoffer mod hyperaktivitet som en let "løsning", når de har hele livet foran sig? Mange får ødelagt deres liv på den måde.

Dr. Ann Blake Tracy fra USA har konkluderet, at disse piller har en virkning sammenlignelig med LSD, der var et andet rusmiddel anvendt i psykiatrien midt i sidste århundrede og for længst forbudt.

Dr. Candace Pert fra USA ledede hjernekemi departementet på National Health Institute i 13 år og var med til at opdage nogen processer i hjernen, der muliggjorde udviklingen af SSRI-medicin. Hun advarede offentligt om, at denne type medicin kunne forårsage hjerteanfald og kaldte disse stoffer "monsters" (uhyrer).

En bekendt af mig på social- og sundhedsassistentuddannelsen har lært i undervisningen, at lykkepiller ikke virker. En anden, der var begyndt at tage disse piller, sagde, at de ikke hjalp. Der er også mange tilfælde, hvor folk er blevet mere angste og har fået selvmordstanker.

Nogen har foreslået tvangsmedicinering af psykisk syge. Så kan man måske undgå, at de går amok pga. abstinenser. Men hvorfor overhovedet medicinere til at begynde med, hvis det alligevel ikke virker? Med antidepressiv medicin kan man i bedste fald dæmpe symptomer.

Det er ikke kun, når man stopper eller går ned i dosis, at lykkepiller kan give problemer. Der er tilfælde, hvor folk har begået selvmord kort efter, at de begyndte at tage disse piller.

Det ser ud som en let løsning at ordinere lykkepiller mod mentale problemer. Men var det ikke bedre at helbrede? Der findes udmærkede bøger om emnet, der gør det muligt for den deprimerede at hjælpe sig selv, eller gør det muligt for en ven at hjælpe en deprimeret. Desuden kan der være fysiske årsager, der medvirker til depression såsom forkert ernæring eller mangel på motion.

Til sidst vil jeg lige slå fast, at hvis du er på lykkepiller og vil stoppe, så gør det i samråd med din læge.

Niels Christensen, Ludvigs Mindevej 13, Faaborg, er helsekonsulent.