Udvikling. Et mere bæredygtigt Odense


Udvikling. Et mere bæredygtigt Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Hans Toksvig Larsen, Bøgebjergvej 18, Odense C - arkitekt maa
Billede
Synspunkt. 

Torsdag 30. november holdt Odense Bæredygtighedsråd, Udvikling Fyn, Miljøforum Fyn m.fl. en velbesøgt konference i Odense Rådhus' smukke festsal med temaet "FN's verdensmål for en bæredygtig udvikling".

Fokus var, hvordan disse kunne være inspiration og aktivere virksomheder, organisationer og uddannelsesinstitutioner til en stærkere indsats på en lang række områder.

Blandt de mange gode og relevante indlæg gjorde især fhv. minister - folketingsformand, formand for FN's generalforsamling m.m. - Mogens Lykketoft et stort indtryk med et meget relevant indspark om det faktum, at vi alle har et fælles ansvar for bevaring og udvikling af klodens basale behov.

Både lokalt og globalt er det uanset vores daglige gøremål og intentioner herfor nødvendigt at holde det fokus, som FN med sine 17 mål for en bæredygtig udvikling har fået samtlige 193 medlemslandes regeringer til at vedtage for at nå målene i 2030.

Hvad kommer det så mig ved? - og hvad kan vi i en by som Odense gøre for at bidrage og betale vores del af regningen for at vores kommende generationer kan høste og nyde de ressourcer, som vi hidtil har kunnet bruge fra vores del af livet på den fælles Moder Jord.

Indrømmet - når man gennemgår de 17 mål for en bedre verdensorden - er ikke alle lokalt i Odense relevante - men set i en større sammenhæng giver det både lokal og global mening, at vi løbende medtager overskrifterne herfor og forholder os til de krav, som samlet er på dagsordenen.

Odense som by har jo en række gode intentioner omkring vores udvikling fremover - bl.a. som Danmarks grønneste storby - og forsøger også at fastholde dette i dagligdagen. Men kunne vi øge ambitionsniveauet og hæve overliggeren yderligere, så vi også her tog i skridt videre i "byernes interne kamp på grøn markedsføring" - og iscenesætte nye tiltag omkring de kommende projekter, som til stadighed er under udvikling i Odense.

Ved en hurtig gennemgang er der minimum seks af FN's 17 hovedområder som mere eller mindre, men ud fra en helhedsbetragtning er relevante, så vi fortsat forholder os til dem og øger indsatsen herfor.

Bare det faktum at vi er det land, som producerer mest affald pr. indbygger er jo både beskæmmende og flovt - selvom vi synes, at vi både med know-how og holdningsmæssigt er førende. I Odense gøres der jo et stort arbejde i forhold til at øge genanvendelse og genbrug af materialer over en bred front - men der er stadig et stykke vej at gå.

På klima-politikken sker der jo også meget spændende. Et projekt som "Skibhus-Klima-Klar" er jo på mange måder et epokegørende og vigtigt samarbejde mellem by og borgere - hvor der både på kvarters, gadeplan og på den enkelte matrikel sammen kan gøres en indsats, som flytter noget. Indenfor infrastrukturen sker der jo rigtigt meget disse år - letbane, supercykelsti og bilerne ud af den indre by. Dette sammen med den øgede byfortætning løfter os jo i den rigtige retning jf. FN's fokusmål.

Vi er godt på vej - men vigtigt at det ikke bliver en sovepude. Vi er nødt til i forhold til de kommende generationer at øge indsatsen og målene under ét. Derfor ville det jo være flot, hvis det nye byråd med udgangspunkt i FN hovedmål har intentionen at skærpe den bæredygtige profil og DNA, som Odense vil kunne løfte til sig - og bruge i en kommende byudviklingsstrategi for årene som kommer.

En idé hertil og et første step, som for alvor kunne binde de mange gode "græsrødder", som i dagligdagen kæmper for en bedre verden, sammen med en officiel holdning og markant politik for et endnu mere bæredygtigt Odense kunne være at afholde en idékonference. Her kunne politikere, embedsfolk, byggeriets parter og relevante organisationer sammen drøfte udgangspunktet - og opsætte nye ideer og mål for en kommende grønnere og mere bæredygtig udvikling af Odense.

Erfaringen viser jo, at ideer og daglige vaner - født nedefra ofte bærer større forandringer frem - og kan af denne vej bane vej for et mere bæredygtigt samfund. Ud af dette kunne der udspringe et idékatalog, som kunne være omdrejningspunkt for en kommende markedsføring af Odense som Danmarks grønneste og mest bæredygtige by - og på denne måde ville vi kunne bidrage med den lille andel, som Odense udgør - set i forhold til det store regnskab.

Alt andet lige - dvs. "sidde på hænderne" flytter jo ikke på det udgangspunkt, vi vist alle er enige om - at der skal gøre noget for at nå FN's verdensmål.  Så det er jo bare at komme i gang.

 

 

 

 

 

Udvikling. Et mere bæredygtigt Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce