Stafetten skal videre. Vi efterlader et solidt grundlag


Stafetten skal videre. Vi efterlader et solidt grundlag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Steen Møller - rådmand, Konservative, Beskæftigelses- og Socialforvaltningen, Odense
Billede
Synspunkt. 

Da ledighedstallet for Odense i sidste måned faldt til 5.9 procent, var det den foreløbige kulmination på flere års hårdt arbejde. Vi så nu i Odense det laveste ledighedstal i otte år, og vi gik fra en anden- til en syvendeplads på den liste, ingen ønsker at toppe: Listen over kommuner med den højeste ledighed. 

Vi har i Odense længe været udfordret af den alt for høje ledighed. Derfor var der da heller ingen tvivl om, hvilken udfordring, vi skulle kaste os over, da vi i beskæftigelses- og socialudvalget tiltrådte i januar 2014.  

Alt for mange borgere stod uden job med sociale og økonomiske konsekvenser for både den enkelte og for fællesskabet. Hvis ikke vi i Odense skulle risikere en ond spiral med manglende vækst, en tung forsørgerbyrde og problemer med at finansiere den fælles velfærd, skulle noget gøres. 

I 2015 tog vi derfor de første skridt mod den historiske omlægning, der sidenhen betød, at vi lukkede indsatser, der ikke fik tilstrækkeligt mange ledige odenseanere ud i job; Og at vi gik fra en aktiveringsindsats til en målrettet jobindsats. De ledige skulle have flere og mere jobrettede samtaler og de skulle ud i virksomhedspraktikker, for al evidens og erfaring viste, at det var den bedste vej ud af ledighedsstatistikken. 

I begyndelsen af 2016 vedtog vi Odenses første beskæftigelsespolitik. Vi fastslog, at der var én kerneopgave for forvaltningen: At få flere i job og uddannelse. Og vi skiftede navn til Beskæftigelses- og Socialforvaltningen for at understrege og understøtte vores retning.  

Sideløbende med indsatsomlægningen vedtog vi lige før sommerferien også en række investeringsprojekter, der hver især skal afhjælpe udfordringen med høj ledighed. Og jeg er overbevist om, at investeringsprojekterne til en samlet værdi af 72 mio. kr. vil skubbe ledighedskurven yderligere nedad i det nye år. 

Men vi kan ikke gøre det alene. Det har været vores mantra i beskæftigelses- og socialudvalget igennem de seneste fire år. Og derfor har vi aktivt inddraget virksomheder, a-kasser, organisationer, uddannelsesinstitutioner og frivillige i opgaveløsningen. Vi har oplevet stor opbakning hele vejen rundt, hvor flere har haft lyst til at påtage sig deres del af ansvaret. 

Hvis vi i Odense skal lykkes med målsætningen om en ledighedsprocent på landsgennemsnittet, kræver det dog, at byens virksomheder og uddannelsesinstitutionerne tager en endnu mere aktiv rolle. Vi har brug for flere arbejdspladser og virksomheder, der vil tage praktikanter ind. Og vi har brug for, at institutionerne i endnu højere grad samtænker uddannelse og fremtidens arbejdsbehov. 

Når 2017 bliver til 2018 giver jeg og resten af beskæftigelses- og socialudvalget stafetten videre til et nyt udvalg. Vi har i det afgående udvalg nedskrevet og samlet vores overvejelser, oplevelser og erfaringer fra de seneste fire år i et forsøg på at hjælpe de nye politikere godt på vej. De skal naturligvis selv finde deres egne ben, men vi afleverer et solidt grundlag at stå på. Det er jeg stolt af.

Vi har de laveste ledighedstal i otte år, de er sågar i denne måned faldet yderligere til 5,8 procent, og vi har nu overhalet den første af de byer, vi normalt gerne vil sammenligne os med, nemlig Aalborg. Med indsatsomlægning, investeringsprojekter og et stærkt samarbejde med byens øvrige aktører, er jeg overbevist om, at Odense er på rette vej.

Jeg sender trygt stafetten videre.

 

 

Stafetten skal videre. Vi efterlader et solidt grundlag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce