Stærkt overhalet af nutiden

Erling Wolff

Stærkt overhalet af nutiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det hævdes, at man ikke kan løbe fra sin fortid, og det ønsker de fleste mennesker formentlig heller ikke. Det kan forekomme beroligende at fordybe sig i "dengang", og i nostalgiens verden var sommerdagene både længere, lysere og varmere, mens vintertiden altid bød på skøjte- og kælkevejr.

Dengang, for mit vedkommende i 40'erne og 50'erne, var dagliglivet overskueligt. Ganske vist ikke altid uden problemer, men det var ikke svært at følge med i udviklingen, og der skulle ikke meget til for at skabe forundring og begejstring, f.eks. da bananer efter krigens ophør igen fandt vej til Danmark.

I 40'erne og 50'erne var der biler, telefoner og radio, men så kom fjernsynet, som vi har set det på fabrikken "Bella" i tv-serien "Krøniken". Det var en begivenhed, der kunne trække familie og venner til, så man sammen kunne se farmaceuten Sven Holm fjerne pletter og Otto Leisner som vært for "pladeparade".

Derefter kom der for alvor gang i sagerne. Den ene tv-kanal blev til flere, og en skønne dag kunne man leje en kuffert indeholdende en videomaskine, og med en lejet film kunne man hjemme i stuen være sin egen biografdirektør, og snart blev den lejede kuffert erstattet af egen videomaskine.

I mange år var den stationære telefon (fastnetforbindelsen) en kær del af hjemmets inventar på lige fod med radio og fjernsyn, men nye opfindelser væltede hurtigt ind over de sagesløse - og ærligt talt - begejstrede forbrugere. Mobiltelefonen kom på markedet. Set i tilbageblik noget af et monstrom, men pyt, dengang var den flot og spændende.

Bilerne forandrede udseende - og indhold. I min gamle folkevogn var mekanikken overskuelig, og hvis man selv kunne skifte tændrør, var der ikke ofte brug for en mekaniker. Nu har elektronikken for længst holdt sit indtog i bilerne, og det er ikke længere nok at kunne skifte tændrør, og selv det er blevet en besværlig proces. Det lyser og blinker fra instrumentbrættet som himlens stjerner en kold og klar nat.

I nostalgiske øjeblikke kan jeg drømme mig tilbage til en overskuelig hverdag, for sandt at sige føler jeg mig stærkt overhalet af nutiden.

Jeg har, som så mange andre, fine familiebilleder, som et klodset bokskamera bragte til verden, men nu har mine børnebørn, længe inden de konfirmeres, moderne mobiltelefoner, der kan optage billeder af de tilstedeværende, ofte uden at de fotograferede opdager handlingen, og det er ikke altid lige morsomt at se sig selv med et glas i hånden og et smørret grin om munden.

En anden opfindelse, der bredte sig hurtigt som en steppebrand, er computeren, og man er håbløst bagud - og i visse tilfælde næsten hjælpeløs - hvis man ikke ser sig i stand til at betjene computeren og gå på internettet.

Det kan forekomme noget foruroligende at overvære, hvad der kommer på markedet af især elektroniske nyheder, som den unge generation uden videre tager til sig med en selvfølgelighed, som nok kan misunde en noget ældre årgang, som nervøst kan spekulere på, hvad der yderligere kan forventes, og hvad det hele bliver til.

I rolige stunder får nostalgien fortsat lov at råde, lige indtil mobiltelefonen ringer eller en e-mail skal besvares.

Erling Wolff, Spangsvej 126 C, Villestofte, Odense NV.

Stærkt overhalet af nutiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce