Skriv gravskriften selv


Skriv gravskriften selv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ifølge Lauget af danske Stenhuggere er den seneste trend på danske kirkegårde at besmykke gravstenene med et personligt symbol, for eksempel et musikinstrument for en afdød musiker,et stykke værktøj for en håndværker eller en fisk for en fisker. Denne trend understreges yderligere i en artikel i Stiftstidende, hvor præsten i Paarup, Bodil Toftdahl, udtaler, at det nu er helt passé med de ukendtes grav. De afdøde er med andre ord på vej ud af anonymitetens lange skygge. Men vejen synes stadig meget lang. Et besøg på en dansk kirkegård efterlader i hvert fald én med oplevelsen af, at "anonymiteten" stadig lever i bedste velgående.

Hovedparten af gravstenene - inklusive de nyere - beretter jo mindre om afdøde, end selv dåbsattesten gør. På Assistenskirkegården i Odense støder man eksempelvis på et kun to år gammelt monument over Årets Fynbo anno 1999. Denne bemærkelsesværdige og forunderlige kvinde, som blandt andet skabte samtidsmuseet Tidens Samling, er her reduceret til "Annette Hage" samt årstallene 1952 og 2004. Ikke ét ord om hendes bedrifter, hendes drømme eller væsen. Mindre end 100 meter derfra ligger en anden gådefuld odenseaner, nemlig kunstneren Otto P, hvis kunst pryder utallige vægge i Danmark. På hans gravsten er professionen kunstmaler dog oplyst; men bortset fra dét, blot et navn og to årstal. Selv min egen gode ven, H.J. Langgaard, om hvem der kunne fortælles ikke så få historier, er stedt til hvile under blot to årstal.

Nuvel, minderne om de afdøde lever selvfølgelig videre i vor erindring, og der findes da også andre og mere informative "mindesmærker" end gravstenene, for eksempel www.minder.dk og www. mindesiden.dk

På disse portaler kan man således oprette en side med såvel foto som data og personlige mindeord; men hvorfor ikke benytte gravstenene i stedet - eller samtidig? De markerer dog det sidste farvel, og de er bestandige (modsat www. nekrologen.dk, der slettes efter blot én måned!).

Hvis man vælger en metalplade frem for enkeltbogstaver, kan en almindelig gravsten snildt rumme en "nekrolog" og et billede eller to. Måske også et stamtræ.

Jeg tror dog, man gør klogt i selv at udnævne en person, der kan og vil forfatte teksten - eller måske endnu bedre: at skrive teksten selv, mens tid er. Så sikrer man sig, at indholdet er, som man selv ønsker, det skal være. Og man sparer de efterladte for at bekymre sig om dette på et tidspunkt, hvor sorgen er altdominerende.

Det kan selvsagt føles ubehageligt at skulle tænke på ens egen bortgang, endsige skrive om den; men kan man skubbe ubehaget til side, er det også en enestående anledning til at reflektere over det liv, man lever. Er det, som man ønsker? Og hvis ikke, hvilken kurs skal eller kan man så vælge? Teksten til gravstenen (og øvrige begravelsesønsker) kan noteres i "Min sidste vilje", som kan downloades fra www.minsidstevilje.dk, bestilles på info@livogdoed.dk eller hentes i enhver begravelsesforretning.

Torben Madsen, Pjentedamsgade 7 B, Odense C, er psykoterapeut.

Skriv gravskriften selv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce