Skattelettelser for enhver pris

Henrik Herløv Lund

Skattelettelser for enhver pris

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I en artikel i Børsen gør Venstres finansordfører, Peter Christensen, sig til talsmand for, at den økonomiske recession skal løses gennem lettelse af topskatten. Den angivelige begrundelse er, at topskatten giver den størst mulige udvidelse af arbejdsstyrken og dermed af vækstgrundlaget i det kommende år.

Det er imidlertid lodret forkert. Skattelettelser - også topskattelettelser - giver mindre beskæftigelseseffekt end øgede offentlige investeringer i f.eks. uddannelse, sundhed og børnepasning

En topskattelettelse på fem mia. kr. er under mere traditionelle økonomiske konjunkturer vurderet til at give en forøgelse af arbejdsudbuddet på 9-11.000 personer svarende til en udvidelse af arbejdsstyrken med ca. 0,3-0,4 procent og en selvfinansieringsgrad på omkring 50 procent.

Men dette er under forudsætning af en samfundsøkonomisk situation med større ledighed og lavere merarbejde end i dag. Vurderet under de aktuelle økonomiske forudsætninger må både deltagelses- og timeeffekt vurderes at ligge op mod 20 procentpoint lavere, dvs. indebærer en forøgelse af arbejdsudbuddet på "kun" 6-7000 personer, svarende til en udvidelse af arbejdsstyrken på maksimum 0,3 procent og en selvfinansieringsgrad på mellem 30 og 40 procent.

Det vil sige, at for hver ekstra 1000 personer, arbejdsudbuddet forøges med, koster det netto omkring en halv million kr.

Til sammenligning vil f.eks. en udvidelse af offentlige udgifter til børnepasning i alderen 0-5 år også give et større incitament til at udbyde arbejdskraft, navnlig for kvinder.

Samtidig frigør det langt flere personer til arbejdsmarkedet end udvidelsen af børnepasningen selv kræver, da en pædagog kan passe adskillige kvinders børn.

En investering i flere børnepasningspladser muliggøres derfor en forøgelse af arbejdsudbuddet på op mod én procent af arbejdsudbuddet eller op imod to og en halv gange så meget som effekten af en topskattelettelse af samme størrelse.

Tilsvarende har øget offentlig investering i uddannelse eller i sundhed/lavere sygefravær også dokumenterede effekter på arbejdsudbud, beskæftigelse og økonomisk, der overstiger effekten af skattelettelser.

Peter Christensens nyliberale retorik handler således ikke om at opnå størst mulig øget beskæftigelse, men om at han og Venstre for en enhver pris vil have skattelettelser og er parat til at bruge en hvilken som helst anledning og argumentation hertil - uanset om der i øvrigt er økonomisk og videnskabeligt belæg og dokumentation herfor. Ud fra en kynisk devise om, at hensigten helliger midlet.

Peter Christensen fortier derfor, at øgede offentlige investeringer i bedre uddannelse, sundhed og skole/børnepasning giver nok så betydelig forøgelse af arbejdsudbud, beskæftigelse og dermed nok så stort bidrag til den økonomiske vækst.

Løsningen på recession ligger derfor i en moderat ekspansiv finanspolitik, der gennem forbedring af den offentlige service samtidig holder hånden under beskæftigelsen og væksten.

henrik herløv lund

cand.Scient.adm., Engelstedsgade 54, København Ø

Skattelettelser for enhver pris

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce