Så syng da Danmark

Erling Steffensen

Så syng da Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er svært at få armene ned efter den enestående hånboldpræstation i Norge. Som frygtløse gladiatorer eliminerede vores "drenge" modstanderne én for én - for til sidst at stå med sejrens palmer.

Fra kamp til kamp fik vort hold opbakning fra de mange danske roligans iklædt fantasifulde rød/hvide gevandter. Med begejstring og engagement blev der sunget de til lejligheden udvalgte sange.

Uanset hvor vi befinder os i verden, hvor de danske landshold deltager, møder de danske supporters op. Når den danske nationalsang lyder, kan vi altid høre de kraftfulde danske sangstemmer.

Blandt de mange roligans ligger der utvivlsomt et stemmepotentiale, som kan udvikles og udnyttes i f.eks. et mere organiseret kor regi.

2008 er udråbt til Sangens år - skulle vi så ikke samle alle gode kræfter og viderebringe de værdifulde elementer, der bl.a. ligger i korsangens velsignelser.

Sangen er en af de mest bredbåndede kommunikationsformer, vi overhovedet kan tænke os. Den involverer hele mennesket, appellerer til samvær og har rod i kultur og historie.

Anden positiv side er, at man er nødt til at trække vejret dybt og ordenligt, når man synger. Derved bliver organismen iltet på en måde, den måske slet ikke er vant til, og det sætter skub i nogle energier og områder, der sandsynligvis fører en hensygnende tilværelse.

For den voksne er sangen terapi. Melder man sig i kor, kan man opleve at slæbe sig træt og uoplagt hen til øvelokalet, arbejde koncentreret med sang og musik i to timer, for bagefter at vende glad og beriget hjem med nye idéer i hovedet.

En svensk læge og musikpædagog har i en bog forklaret hjerneaktiviteten under sangprocessen som overordentlig omfattende og betegner sangen som en slags "hjernegymnastik", der aflaster og fordeler et entydigt pres fra bestemte hjerneområder til bred aktivitet.

Her kan forklaringen ligge på det faktum, at man arbejder hårdt med sangen og alligevel slapper af fra andre problemer. Dertil kommer, at sangens sociale fangarme ofte kan være berigende for den voksne sanger: Man mødes og samarbejder med mennesker fra vidt forskellige lag og får let kontakt med andre samfundsgrupper og nationaliteter gennem sangen.

Gennem 33 år har jeg været aktivt medlem af det 105 år gamle herrekor "Arion" i Odense. De særdeles gode og positive oplevelser, jeg har haft gennem årene både musikalsk og socialt sammen med kormedlemmerne, har været ubeskriveligt givende, det være sig herhjemme som i udlandet, hvor vi har venskabskor i såvel Norge som Tyskland.

Den grundlæggende interesse for sangen skal lægges i de helt unge år, hvor forældrene synger for de små, og så ville det for øvrigt være særdeles positivt, hvis man genindførte morgensangen i skolerne.

Med sangens år er formålet også at fremme integrationen ved at gøre musikken til et samlingspunkt.

"Så syng da Danmark - lad hjertet tale".

Så syng da Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce