Rebildfesterne

Niels Kristian Knudsen

Rebildfesterne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Over en årrække har tilslutningen til Rebildfesterne været vigende, hvilket aktualiserer spørgsmålet: Hvorfor holder vi Rebildfest?

I et forsøg på at besvare dette spørgsmål må der henvises til mange udvandreres ønske om at fastholde en forbindelse til det land og de mennesker, de forlod. Og for mange efterkommere kan der peges på et ønske om at opbygge et vist kendskab til det land og den kultur, deres foræltdre/forfædre udvandrede fra.

Når i titusindvis af mennesker år efter år strømmede til Rebild Bakker den 4. juli, var det for at mødes og for at mindes. - Her bekræftede man frihedens betydning.

Her udtrykte man taknemmelighed over for De forenede Stater, hvis indsats blandt andet i Europa muliggjorde, at friheden også kunne gøres gældende i et lille land, som til tider befandt sig i en udsat position.

Men i dag må vi spørge: Er det den baggrund, der har præget de senere års programsætning?

I 2002 blev den musikalske underholdning ved hjælp af blandt andre Kirsten Sig­gaard udelukkende afviklet på engelsk.

I 2006 ophtrådte Keld og Hilda blandt andet med en irsk whisky-sank og en klappe-med-sang, og den musikalske underholdning i år ved Bjarne Andersen hævede sig ikke væsentligt over dette niveau.

Hvorfor dog ikke vælge noget, der blot i nogen grad reflekterer den grundlæggende idé bag Rebildfesten?

Samlet er det mit indtryk, at programmet med stor fordel kan strammes op og forkortes. - I den forbindelse bør man overveje det rimelige i at engagere en ungdomstaler og arrangere borgmester-uddeling af ungdomspriser og overrækkelse af diplomer.

I stedet bør man sammensætte et festprogram, som kalder på overvejelse og eftertanke, og som kan udfordre. Det forudsætter, man vægter kvalitet - såvel i forbindelse med de kunstneriske indslag som ved valg af talere.

Man bør tilstræbe, at de kunstneriske indslag får indhold og dybde. - De må gerne være muntre, men også visionære, indeholde en pointe og kunne bibringe en oplevelse.

Sagt med andre ord, underholdningen må foruden at underholde også gerne være meningsbærende.

I forbindelse med talerne bør der udvises idérigdom og dristighed såvel ved valg af konkret emne som taler.

Når det gælder forsøget på at øge den fremtidige tilslutning, bør man ikke overse betydningen af at vælge talere, der har noget på hjerte netop set i forhold til Rebildfestens specielle baggrund.

Den danske sang og fællessangen har de senere år været stærkt savnet ved Rebildfesterne.

Og det kan undre, da vi netop i vort land har en lang række digte/sange af en usædvanlig lødighed. - Sange, som umiddelbart kan støtte og på en fin måde være med til at indramme det, der i øvrigt foregår ved en Rebildfest.

Herudover er fællessangen både engagerende og samlende, hvilket er væsentligt - ikke mindst ved et stort udendørsarrangement.

Samtidig står både digte og melodier som lødige udtryk for dansk kultur, og de levendegøres på en meget enkelt måde - blot ved at blive brugt.

I så henseende findes der næppe en smukkere ramme dertil end netop Rebild Bakker.

Rebildfesterne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce