Plads til alle...

Lotte Bundsgaard

Plads til alle...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er sådan set i orden, at statsministeren holder af arbejdersange. Det er også i orden, at han i sin nytårstale vælger at citere fra den socialdemokratiske sangskat. Det eneste krav, jeg har, når han citerer vores sange, er, at han også lever op til dem.

Det gjorde han desværre ikke, da han i sin nytårstale citerede en passage af arbejdersangen "Danmark for folket". Her sagde han, at der skal være "Plads til alle ved samfundets bord". Virkeligheden er nemlig den stik modsatte. Regeringen med statsministeren i spidsen fører nemlig ikke en politik, der skaber plads til alle ved samfundets bord. De skaber en ny fattigdom, der holder mennesker væk fra fællesskabet, og derved væk fra det "samfundsbord", som den gamle arbejdersang handler om.

Et af de sørgelige eksempler på dette er regeringens kontanthjælpsloft. Kontanthjælpsloftet er en mekanisme, der træder i kraft efter, at en person har modtaget kontanthjælp i seks sammenhængende måneder. Efter den- ne periode bliver kontanthjælpen beskåret med op til 2100 kr. pr. måned brutto for ægtepar og op til 1400 kr. pr. måned brutto for enlige. Regeringens intention med dette er, at man ved at gøre mennesker fattige, får dem i gang på arbejdsmarkedet. Men sådan fungerer verden bare ikke i virkeligheden. Disse mennesker kommer ikke i arbejde. De ender i fattigdom.

To ud af tre kontanthjælpsmodtagere har nemlig så alvorlige problemer af fysisk, psykisk eller social karakter, at de ikke kan stå til rådig-hed for arbejdsmarkedet. Og arbejdsmarkedet står sjældent til rådighed for dem - for hvilken direktør ønsker at ansætte en person, der er alkoholiker, eller som lider af store psykiske problemer? Eller for den sags skyld et menneske, der taler et dårligt dansk, og som aldrig har haft et job?

Alligevel bliver disse mennesker ramt af kontanthjælpsloftet. De lave ydelser rammer også mennesker, der lider af alvorlige og behandlingskrævende sygdomme. Mennesker der er under genoptræning eller alvorligt psykisk syge mennesker. Disse mennesker får ikke en plads ved samfundets bord. De isoleres i deres dårligdom og fattigdom.

Det er indlysende for mig, at de økonomiske pisk, som kontanthjælpsloftet er et udtryk for, kun giver mening over for mennesker, der kan arbejde, og mennesker, som kan få et arbejde. Over for mennesker, der har andre problemer end ledighed, hjælper de økonomiske pisk ikke. Den eneste konsekvens, kontanthjælpsloftet har for disse mennesker, er, at de nu også får store økonomiske problemer.

Hvis statsministeren derfor virkelig ønsker, at disse mennesker skal have plads ved samfundets bord, så skal der andre instrumenter til: De skal i behandling. De skal have tid til at komme sig efter et trafikuheld eller en sygdom. Og de skal hjælpes i gang med uddannelse eller arbejde.

Derfor er der kun én vej for statsministeren, hvis han vil leve op til de gamle (og gode) socialdemokratiske idealer. Regeringens politik over for de svageste ledige skal lægges om.

Lotte Bundsgaard, Tranehøjen 26, Odense SV, er MF (S).

Plads til alle...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce