Påstand mod påstand

Bjarne Kjems

Påstand mod påstand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Informationschef i hjemmeværnet, Preben Petersen, og sygeplejestuderende Andreas Lund Andersen fører en vigtig debat om hjemmeværnets berettigelse i dagens Danmark. Men denne debat og alle andre debatter om hjemmeværnets berettigelse ender altid med påstand mod påstand.

Ingen politikere eller embedsmænd tør nemlig tage fat på at analysere to grundlæggende spørgsmål: Hvad er hjemmeværnets militære kerneopgave? Har redningsberedskabet og politiet brug for hjælp fra hjemmeværnet under indsættelse mod ulykker og katastrofer?

Mit indlæg i debatten kan og skal heller ikke være det endelige svar, men jeg vil gerne provokere politikerne til at analysere spørgsmålene, der handler om 700 millioner skattekroner om året.

Alle er enige om, at der ikke mere er behov for et militært forsvar af dansk jord og danske borgere. Den gammeldags krig, hvor der befinder sig uniformerede soldater på hver sin side af en frontlinje er ikke mere et realistisk scenarium i Danmark.

Til gengæld skal der tages fat på de nye trusler fra terrorismen. Disse trusler kan ikke imødegås med den traditionelle opbygning af forsvaret og hjemmeværnet. Fjenderne og truslerne er ikke synlige, og de kan dukke op hvor som helst og når som helst. De organisationer, der skal bekæmpe de nye fjender og trusler, skal naturligvis organisere sig på en måde, der matcher disse nye fjender og trusler.

Netop derfor er Politiets Efterretningstjeneste i fuld gang med at organisere sin indsats usynligt og allestedsnærværende på samme måde som "fjenden".

Hjemmeværnet taler også meget om, at de skal være med til at udføre beredskabsopgaver i forbindelse med store ulykker og katastrofer, herunder virkningerne af terrorhandlinger. Problemet er bare, at de samlede beredskabsressourcer til bekæmpelse af ulykker og katastrofer stort set er tilstrækkelige, både hvad angår økonomiske midler og personaleressourcer.

De opgaver, som hjemmeværnet udfører i forbindelse med trafikregulering, adgangskontrol og samarittervagter ved større ulykker, sportsarrangementer og lignende, kan udføres langt billigere for samfundet af de organisationer, der har ansvaret for opgaverne.

De ressourcer, der nu anvendes på at uddanne og omskole hjemmeværnets frivillige til civile beredskabsopgaver, kan udnyttes langt bedre ved at styrke det nuværende beredskab, bl.a. gennem bedre uddannelser og øvelser for især beredskabets ledere.

Hjemmeværnets stort anlagte hvervekampagne var én stor statsfinansieret selviscenesættelse, der blev afsluttet med en undersøgelse, der viste, at befolkningen mener, at der er brug for hjemmeværnet.

Som kronen på værket vil hjemmeværnet stille overflødig kapacitet på sine skoler billigt til rådighed for beredskabet, og hjemmeværnet har dermed overbevist politikerne om, at det kan betale sig at nedlægge to af Beredskabsstyrelsens tre velfungerende skoler.

Bjarne Kjems, Fremtidsvej 5, Køge, er civilingeniør, og i sit professionelle virke chef for Beredskabsstyrelsens Center for Lederuddannelse på Bernstorff Slot i Gentofte. Han ytrer sig som privatperson.

Påstand mod påstand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce