Opfordring - uden omsvøb

Paul hegedahl

Opfordring - uden omsvøb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"Bureaukrati er ikke en hindring for demokrati, men en afgørende forudsætning for det", sagde den respekterede østrigsk-amerikansk økonom Joseph A. Schumpeter (1883-1950). Hvordan kan det så være, at den almindelige mening i det danske samfund er, at det forholder sig lige modsat?

Der er mangel på arbejdskraft i den offentlige sektor i dag - og ikke mindst i de kommende år.

Uden at bruge for værdiladede ord er det en katastrofe, at unge ikke vil arbejde i den offentlige sektor, og at mennesker i alle aldre om ikke ligefrem flygter så dog aktivt søger arbejde andetsteds. Og det er et problem, som selv nok så udspekuleret privatisering ikke kan løse.

Nyere undersøgelser viser, at kun en forsvindende lille del af de unge ønsker at arbejde i den offentlige sektor eller uddanne sig i fag, der er brug for i den offentlige sektor. Og oplysningerne om, hvor mange/hvor få, der har søgt ind på de forskellige uddannelser i 2008 kunne man læse om i Fyens Stiftstidende 29. juli 2008.

Inden for den offentlige sektor er man klar over, at man er nødt til at styrke den offentlige sektors image. Det er blevet lidt støvet og talt ned af stort set alle: Folketingspolitikere, presse og faglige organisationer. Det holder de unge væk.

Det handler naturligvis også om at fokusere på bedre arbejdsmiljøer, der både fastholder og tiltrækker medarbejdere til de offentlige arbejdspladser. Det skriver borgmester Erik Fabrin om i Fyens Stiftstidende 27. juli 2008.

Der skal arbejdes på en række områder for at skabe en ændring til det bedre. Men, der er et punkt, hvor vi nok fremover skal tænke os godt om. Det er det sprog, vi anvender om den offentlige sektor, bevidst og ubevidst. I virkeligheden ofte helt tankeløst.

I mange tilfælde er det sådan, at den adfærd, de regler og resultaterne af de regler, man ikke kan lide, kalder man bureaukrati. Så er man sikker på at have dækket sig ind og opnå en vis sympati fra andre, der heller ikke har sat sig ind i, hvad begrebet bureaukrati reelt dækker over.

Bureaukrati i sin oprindelige betydning er at sikre en objektiv behandling af mennesker og sager med lighed for alle.

Hvilket billede har vi - ved fælles misforståelser - skabt af den offentlige sektor i dag, når vi bruger ordet bureaukrati? For nu at citere en nylig afdød, tidligere politiker, med stor indflydelse på sprogbrugen: Papirnussere, skrankepaver, skrivebordsgeneraler og paragrafryttere. Hvem ønsker at få hæftet den betegnelse på sig?

Selv politikere, arbejdsgiverne for den offentlige sektor og ansvarlige for den lovgivning og de systemer, de ansatte skal forvalte, falder det utroligt nemt at bruge den etiket.

Alle må medvirke aktivt til at afværge den truende katastrofe for de offentlige arbejdspladser.

Politikerne må tænke sig om, inden de udsteder bandbuller om enkeltsager, som er gået galt, og hvor de gerne vil vaske hænderne. Pressen må være mere omhyggelig med dokumentation og med at få indsigt i de faktiske forhold, før de hænger de offentlige arbejdspladser ud. Og de offentlige institutioner må sælge sig selv bedre og tage ansvar og rette til, når der begås fejl.

Det løser ikke alle problemer at begynde at tænke sig om, inden man tankeløst sætter etiketter på fremgangsmåder og mennesker, men det kan have en gavnlig effekt.

Måske vi skal til at bruge en anden betegnelse end bureaukrati for forkert sagsbehandling og dårlig ledelse etc.? På engelsk har man fra meget gammel tid udtrykket "Red tape". som signalement af tung og besværlig arbejdsgang og forskelsbehandling.

I 1857 brugte Charles Dickens udtrykket "Circumlocution Office" i sin roman "Little Dorrit" altså på et tidspunkt hvor Max Weber, ophavsmanden til bureaukratiet, var syv år). Til at beskrive "red tape" og det, der deraf følger, har vi jo så på dansk det gode og rammende udtryk: omsvøb.

Hvad med at vi forsøger at lade være med tankeløst at nedgøre arbejdet i den offentlige sektor ved at bruge "bureaukrati" i den forkerte forstand? Skal vi kritisere noget - efter at have tænkt os om og grebet i egen barm, inden vi tager fat i Næstens - kan vi bruge ordet omsvøb for manglende kvalitet og omtanke. Og i øvrigt viser respekt for de ansatte i den for os alle så vigtige offentlige sektor.

paul hegedahl

Store Stege 20, Dyreborg, Faaborg

Opfordring - uden omsvøb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce