Opdragelse. Hvem har ansvaret?


Opdragelse. Hvem har ansvaret?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Dorthe Topp Larsen, Kirsebærhaven 18, Agedrup - byrådskandidat, De Konservative
Billede
Synspunkt. 

I Fokus søndag 14. maj rejstes en vigtig debat med udgangspunkt i en bog skrevet af Ann-Elisabeth Knudsen "Diagnose eller opdragelse?". En debat som handler om, hvem der i bund og grund har ansvaret for opdragelse af børn.

Ann-Elisabeth Knudsen beskriver rigtigt godt det hun kalder "overfokusering" på børnene, som gør det næsten umuligt for barnet at agere i den sammenhæng, der kaldes en børnehavegruppe eller en skoleklasse.

En overfokusering skabt af forældre, som naturligvis vil det bedste for deres børn, men som i misforstået godhed fejer alt væk foran barnet, og som i ethvert tilfælde vil tage deres barns parti.

Jeg har ikke nogen agt om at spole tiden tilbage og få revselsesretten retur, slet slet ikke. Dét, jeg mener, er, at vi skal tilbage til indimellem at betvivle barnets beskrivelse af situationer og få barnet til at forstå, at dét, som det selv oplever, er subjektivt og at man derfor skal se en sag fra mange sider.

Selvfølgelig skal alle forældre være deres barns advokat og stå bag deres barn, for alle børn har behov for at blive passet på. Men forældrene må gerne vise barnet, at det ikke altid har set situationen på samme måde, som andre har.

Man har ofte fra skolers side talt om uopdragne børn, men som en skoleleder fra Kolding for år tilbage udtrykte det, så burde det måske bare hedde "uopdragede" børn.

Hvem har ansvaret for det? I min verden ligger dette i familien. Vi har i familien ansvaret for at opdrage vores børn således, at når de skal skole, så er de undervisningsparate. Det vil sige, at de kan indgå i den sammenhæng, som en klasse er og respektere, at en lærer gerne må bestemme, hvordan hvad skal ske.

Men ja, så er der nogen børn, der ikke lige klarer dette. Af den ene eller den anden grund...
Ann-Elisabeth Knudsen skriver i sin bog om den udvikling, der har været med hensyn til at ville give et stigende antal børn diagnoser, som kan forklare deres adfærd, og at vi som samfund bør blive bedre til at skelne mellem de børn, der mangler opdragelse og dem, der vitterlig har en diagnose.

Fra skolepsykologer hører vi, at forældre ofte nødigt vil have et medansvar for, hvis deres barn agerer uhensigtsmæssigt i undervisningen, og at der opleves et øget fokus fra forældreside for at finde diagnoser, hvis deres børn opfører sig problematisk i skolen.

Det dur ikke! Det er jo utroligt synd for både de børn, der egentlig mangler opdragelse, og som får en diagnose og også for de børn, der har behov for en diagnose og de specielle behov, der følger hermed.

De førstnævnte skal jo ud i livet uden den værktøjskasse, der hedder opdragelse. Det kan give lussinger ude i livet, som ikke havde været nødvendige.

De sidstnævnte har det måske virkelig virkelig svært og har behov for megen støtte, men hvis halvdelen af en klasse har en diagnose, har en lærer jo ikke en chance for at kunne være lige meget for alle.

Så vi er nødt til at få sorteret i det her. Og det kan vi kun gøre, hvis vi som forældre beslutter os for at opdrage vores børn. Så kan de nemlig selv vælge senere i livet.

Opdragelse kræver en masse engagement - og det er jeg overbevist om, at de allerfleste forældre har - men det kræver også noget tid, fordi tid skaber nærvær.

Det er én af grundene til, at jeg til stadighed vil synes, at de lange skoledage er for lange. Lad nu de børn komme hjem til deres familier, om det er til forældrene eller bedsteforældrene er måske ikke så vigtigt. Bare lad dem komme ud af skolesammenhængen, mens der stadig er mange vågne timer til rådighed.

Derudover ønsker jeg mig, at vi kan skabe et arbejdsmarked, der er så fleksibelt, at der også er forældre, der kan få lidt mere tid til det her nærvær. Det vil kunne skabe nogle mere ressourcestærke familier, og det skal der til. Vores børn er fremtiden.

Opdragelse. Hvem har ansvaret?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce