Om at være god

Leif Olesen

Om at være god

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En menneskedyd er at være (for) flink, men det kan også være at være (for) god. Det gode ved mennesker har en betydning, men har noget af betydning at være god? Men vi kan nok ikke lade være, for vi har en overbevisning om, at hvis vi gør det godt, så får vi det bedre, end hvis vi ikke gør.

Helt tilbage til Sokrates og Platon har mennesket filosoferet over, hvad det vil sige at være god. Det handler grundlæggende om det samme, nemlig kærlighed, det gode er kærligheden - og kærligheden er god.

Vi vokser alle sammen, når vi giver hinanden optimale vækstbetingelser, der giver næring, altså omsorg og kærlighed. Det gode/fine er det, der gør os lykkelige.

Man gør det gode for at skabe lykken.

Martin Luther King, har engang sagt: Vi må bevare og udvikle evnen til at tilgive. Han, som ikke evner at tilgive, evner ikke at elske. For der er godt i det værste af os, og i det bedste.

Gode mennesker bliver ofte beskrevet som naive - eller ligefrem dumme mennesker.

Undersøgelser viser, at godhed avler godhed, og at gode gerninger vender positivt tilbage. Godhed er ikke blot ikke at give efter og give lov. Falsk godhed kan være en manglende evne til at sige nej, og sige fra.

Hvorfor skal man egentlig være god? Det var der være mange/forskellige svar på. Der findes dog videnskabelige undersøgelser, som peger på, at vi har noget at vinde ved at være god.

Mennesket er flokdyr. Ene er de ikke stærke, og derfor arbejder vi instinktivt for vores gruppes overlevelse. Man siger, at den stærkeste overlever, men faktum er, at den tilpassede overlever. Mennesker vil derfor ikke overleve, uden at tænke empatisk.

Den samme måde gør sig gældende hos dyrene. De advarer hinanden mod farer i stedet for at flygte.

Naturen er så finurlig konstrueret, at den kobler visse faktorer, der er nødvendige for overlevelse. Det er årsagen til, at det føles godt at spise, sove og drage omsorg for vores afkom.

Uden disse ting vil vi uddø som art. Undersøgelser har vist, at samarbejde og hjælp mellem mennesker har samme effekt i hjernen, som vi får ved at tage stoffer.

Det viser sig også, at personer, som lige har fået hjælp eller gave, er mere tilbøjelig til at give andre og hjælpe andre. På den måde spreder vores gode gerninger sig som ringe i vandet.

Vi kan nogen gange føle os magteløse, men vi kan gøre enormt meget for vores verden, og dermed også for os selv.

Ægte godhed er naturligvis ledsaget af dømmekraft - og ind imellem mod. En vigtig tese er, at vi tilstræber at være gode, for det kan være hensigtmæssig, ja, fordi det kan betale sig. Livet er så klogt indrettet, at ingen som seriøst forsøger at hjælpe andre, ikke kan undgå at hjælpe sig selv, eller med andre ord: gode gerninger behøver ikke være uegennyttige. Det vigtigste er, at de gode handlinger er handlinger, der udføres.

Der er ligefrem eksperimenter, der viser, at oplevelser af godhed, befordrer godhed.

Der er fjernsynsudsendelser, hvor rig og fattig mødes. Det er rige, som har til dagen og vejen, der tænker på de fattige med pengegaver.

Er de gode mennesker? Ja, det mener jeg set ud fra det synspunkt, at de selv har meget, og det meget vil de gerne dele med dem, der er fattige, og som vil gøre noget for andre.

Man kan godt være et godt menneske uden at være fattig.

Men problemet kan opstå, hvis pengene og æren er ens drivkraft.

Du kan gå efter penge, ære eller mening - så er spørgsmålet, hvad bliver du mest lykkelig af?

Det kan være utrolig svært at holde fast i at være et godt menneske.

Der er godt og ondt i naturen, og vi er en del af naturen.

Vi skal ikke være nogen dydsmønstre, der aldrig vil prøve noget nyt, men driften må være at arbejde med det gode.

Det må være målet, og det får vi det bedre af.

leif olesen

Slørhatten 10 N, Odense SØ

Om at være god

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce