Odense som børnenes by

Tina B ue
Foto: © Nils Mogensen Svalebøg

Odense som børnenes by

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi skal ikke bare have Odense som energiby, vi skal ikke bare have Odense som cykelby. Nej, Odense som børnenes by er det eneste rigtige.

Da børn er den vigtigste ressource, vi har i vores samfund, synes jeg, at det også må være det vigtigste fokus for vores by. Med en fornyet tankegang eller en anderledes vinkel kan man selv som by- og kulturudvalgsmedlem se fordelene ved at tale om børnenes by.

Tænk dig - ja prøv bare - tænk tanken til ende. Hvad ville det betyde, hvis vi turde sætte en drøm i værk.

Der vil naturligvis være mange veje at gå, og jeg skal her bare pege på en af dem og håbe på, at mange flere vil komme til.

Børnenes by skal komme til at fungere som Danmarks mønstereksempel på flere måder. Den skal påvirke borgere og ansatte og andre byer til at handle.

Den skal på alle områder gå forrest og uddele viden og indsigt i, hvorfor og hvordan det kan have så stor effekt at sætte ind i forhold til medarbejderne i stedet for børn.

Det kræver åbenhed over for at, at alle indtænkes, at det ikke længere vil være muligt at pege på en enkelt voksen eller et enkelt barn og sige, at det er der, fejlen ligger.

Omvendt er det vel også det, der bliver spændende. At se på samspil, på miljøer, på relationer og så videre. Med gode eksempler skal man som børnenes by være med til at inspirere andre kommuner og vise, at det er relativt let at gøre en indsats.

Måske er Peter slet ikke så umulig, som skolen opfatter ham som, måske sker der bare noget i klassen, når læreren for 117. gang gør Peter opmærksom på, at han skal sidde stille og lade være med at forstyrre de andre - måske er Peter slet ikke urolig, måske har han bare brug for små pauser ind imellem, der gør det svært for ham at sidde sådan, som læreren synes, han skal.

Lad os kigge på det, lad os se på det hele og ikke bare på Peter.

Jeg synes, at man både inden for børn- og unge og inden for ældre og handicap har oplagte bud på, hvordan man f.eks. gennem systematisk ledelse er i gang med at vise, at det sjældent er det enkelte barn, eller den enkelte handicappede, der er problemet, men derimod tit og ofte omgivelserne, der fastholder og fastlåser bestemte opfattelser og oplevelser til skade for den enkelte.

Et konkret krav til at blive børnenes by må derfor være, at man fra kommunens side stiller op med mulighed for ordentlig videre- og efteruddannelse af alle medarbejdere, så ingen længere er nødt til at leve i en fastlåst misopfattelse af, at fejl og manglende opmærksomhed flytter noget som helst.

Der er netop i disse år afsat ekstra midler til efter- og videruddannelse af ledere, og jeg tænker, at det er første skridt på vejen til skabelse af børnenes by, at man fra byrådets side stiller krav om, at der sker en udmøntning, der kommer til at kunne mærkes helt ude hos den enkelte.

Vi skal en by, hvor alle medarbejdere, der har med børn at gøre, tør møde forældre i et ærligt samspil i en tro på og vished om, at forældre har en enorm indsigt i deres egne børn. Et samspil, hvor vi respekterer hinanden som værende ligeværdige, og hvor vi derfor ikke fortæller med samtaler om, hvad der skal til for at skabe de optimale udviklingsbetingelser for den enkelte.

Jeg tror på, at vi ved at gøre Odense til børnenes by vil kunne tiltrække rigtig mange mennesker til endnu større gavn for udviklingen.

At blive udpeget som børnenes by vil være et skridt på vejen og en anerkendelse af de ambitiøse mål, vi har sat os i Odense.

Jeg synes, at det er oplagt, at vi som byråd arbejder på at blive børnenes by og dermed et udstillingsvindue i de kommende år, hvor finanskrisen ellers nok skal være med til at sætte andre dagsordner.

Tina Bue er byrådsmedlem i Odense for Socialdemokraterne.

Odense som børnenes by

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce