Odense skal gå forrest

Anker Boye

Odense skal gå forrest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter mange års uforståelig fodslæben har regeringen endelig ændret standpunkt, så det nu bliver muligt at lave forsøg med lægeordineret heroin til de hårdeste narkomaner.

Det er virkelig gode nyheder. Ikke fordi jeg tror, at vi nu kan løse alle byens narkoproblemer, men fordi vi får endnu et værktøj i kampen mod, hvad der på en gang er en ubegribelig menneskelig fornedrelse og samtidig en kilde til massiv kriminalitet.

Jeg har gennem flere år været optaget af den politiske diskussion om lægeordineret heroin og har i forbindelse med mit arbejde med området mødt mange triste skæbner.

Stofmisbrugernes historie er ofte den samme: Stykke for stykke pilles enhver form for menneskelig værdighed ud af deres tilværelse. Det sker i takt med, at de kommer længere og længere ud i deres misbrug.

De har som udgangspunkt ikke mange gode erfaringer med hverken job eller uddannelse. De ejer intet af værdi - det er solgt for at skaffe stoffer til deres misbrug. De har hen ad vejen mistet kontakten til både venner og familie. Og er der børn inde i billedet, har de ofte svigtet dem på det groveste. Deres misbrug har kort sagt betydet, at de har mistet alle de ting, der for de fleste er selve meningen med tilværelsen.

Erfaringer fra forsøg i eksempelvis Holland peger på, at hvis man giver denne gruppe mennesker adgang til lægeordineret heroin, får de faktisk muligheden for at samle lidt op på stumperne af deres liv og kan dermed komme i gang med noget, der minder om en almindelig tilværelse. Men det er selvfølgelig vigtigt at gøre sig 100 procent klart, at det kun er de absolut hårdest ramte og i forvejen kendte narkomaner, der kan omfattes af forsøget.

Vi må på ingen måde nærme os en situation, hvor det offentlige finansierer alle narkomanernes misbrug.

Lægeordineret heroin er ét værktøj ud af mange, og det skal ikke stå af alene. Det skal kombineres med en række socialpolitiske initiativer, der har det formål at hjælpe narkomanerne ud af deres misbrug.

Jeg vil ikke lægge skjul på, at der også er en anden grund til, at jeg er glad for regeringens kursskifte. Adgang til lægeordineret heroin vil også kunne dæmme op for meget af den massive kriminalitet, som de hårdeste narkomaner begår.

Det vil med andre ord spare mange mennesker for den ubehagelige oplevelse, det er at komme hjem til en bolig, der er fuldstændig splittet ad. Jeg tror, at de fleste, som har prøvet det, kan skrive under på, at det er en krænkende oplevelse, man meget gerne ville være foruden.

Derfor handler det for mig at se om, at Odense Kommune hurtigst muligt får ansøgt om at blive en af de byer, der får tilladelse til at forsøge sig med lægeordineret heroin.

Folketinget har afsat 70 millioner kroner til formålet, og jeg ser meget gerne, at nogle af disse midler kommer Odense til gode.

På den måde kan vi på én gang løfte livskvaliteten hos en gruppe meget udsatte mennesker og på samme tid skabe en mere tryg tilværelse for alle vi andre.

anker boye

Rådmand og politisk leder for Socialdemokraterne i Odense

Odense skal gå forrest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce