Nye regler for lægestudiet


Nye regler for lægestudiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hver tredje lægestuderende på årgang 2006, der vil blive uddannet i Danmark, er svensker. Så mens lægemanglen vokser i Region Syddanmark, og vi henter læger i Polen og Tyskland, uddanner vi flere og flere læger til det svenske sundhedsvæsen. En undersøgelse fra den svenske socialstyrelse viser nemlig, at 80 pct. af de svenske lægestuderende vil vende hjem, efter de er uddannet i Danmark.

Jeg foreslår, at lovgivningen og optagelsesreglerne for lægestudiet ændres til, at for at kunne blive optaget på et dansk lægestudium, skal ansøgere fra andre EU-lande, herunder svenskere, både opfylde adgangskravene i deres hjemland og i studielandet.

I dag skal studerende fra EU-landene have lige adgang til universiteterne i EU. Det fortolkes således, at man stiller de samme adgangskrav, dvs. karaktergennemsnit, til svenske som til danske studerende. Men den svenske gymnasieeksamen kan ikke sammenlignes med den danske:

1. Svenskerne har ikke 13-skalaen. 2. Svenske studerende kan forbedre deres karaktergennemsnit fra deres gymnasiale uddannelse ved at tage de fag om, hvor de ikke er tilfredse. 3. I universitetskredse taler man om, at der er gået inflation i de svenske eksamenskarakter, dvs. gennemsnitligt er svenskernes karaktergennemsnit blevet højere.

I dag forsøger man at udligne disse forskelle i karaktersystemerne ved at omregne svenskernes gennemsnit efter en speciel omregningsfaktor, der er politisk bestemt og genforhandles en gang årligt.

Helt galt gik det i år, fordi videnskabsminister Helge Sander og Folketinget havde vedtaget en regel, så alle med tre højniveaufag måtte gange deres karaktergennemsnit med 1,03. Da 60 pct. af de svenske studerende har tre højniveaufag mod kun 10 pct. af de danske, var resultatet selvfølgelig rekordhøjt antal af svenske studerende i år.

Mit forslag skal være lige for alle EU-borgere, derfor skal det selvfølgelig også gælde for danske studerende, som vælger at søge ind på det svenske lægestudium, at de skal leve op til adgangskravene både i Danmark og i Sverige. Men det vil nok ikke være så aktuelt, eftersom kun få danske studerende vælger et svensk lægestudium.

De svenske studerende vælger at tage til Danmark, fordi det er meget svært at komme ind på det svenske lægestudium, hvor der trækkes lod blandt de studerende med topkarakter. Årligt optager svenskerne kun 400 lægestuderende, men sender, ifølge DR online, flere end 1400 lægestuderende til ulandet.

Problemet eksisterer også i andre EU-lande med sprogsammenfald, bl.a. Østrig, Belgien og Luxembourg.

Så længe udgangspunktet (gymnasieeksamenerne) er så usammenligneligt, kan man ikke tale om "lige adgang".

Mit forslag vil give svenskerne et incitament til at uddanne flere læger i Sverige. Omvendt kan man sige, at de suverænt bestemmer deres egne adgangskrav til lægestudiet i Sverige og derfor også indirekte adgangskravene til lægestudiet i Danmark.

Julie Skovsby, Granparken 120 G.3, Odense NV, er regionsrådsmedlem, folketingskandidat i Otterupkredsen (S).

Nye regler for lægestudiet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce