Nye rammer for lægerne

Bo Libergren.

Nye rammer for lægerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Region Syddanmark har sammen med de alment praktiserende læger udarbejdet et forslag til en praksisplan, der lægger op til en omfattende ændring i almen praksis.

Antallet af praksis i Region Syddanmark skal over tid reduceres fra 400 til cirka 200. Samtidig skal de praktiserende læger arbejde på en anden måde.

I Danmark har vi generelt i dag et velfungerende og relativt billigt system. Faktisk er systemet flere gange blevet fremhævet af udenlandske eksperter som et mønstereksempel.

Hertil kommer, at befolkningen generelt er meget tilfredse med deres praktiserende læge. Ordningen med at alle vælger en læge, som man opsøger, uanset hvad man fejler, og som man deler ansvaret for ens sygdom og sundhed med, er meget værdifuldt.

Samtidig fungerer de praktiserende læger som visitatorer til det specialiserede sundhedsvæsen. Det betyder, at almenlægen kan tage sig af alt det "almindelige", mens sygehusene og speciallægerne kan koncentrere sig om de mest og de specielle syge.

Hvorfor lave noget om, når systemet i og for sig er godt nok? Fordi det ikke vil kunne leve op til fremtidens krav. Systemet har ikke ændret sig afgørende i snart 35 år.

Vi ved, at de nyuddannede læger ikke vil arbejde i solopraksis og specielt ikke ude i de små byer på landet.

Hvis vi skal sikre en rimelig lægedækning i hele regionen, er det altså nødvendigt at samle lægerne i større lægehuse med fire-fem læger i hver. I dag er der gennemsnitligt 1,8 læge pr. praksis i Region Syddanmark.

Sundhedsvæsenet må gennemgå en omfattende transformation - det gælder også sygehusene.

De mange mennesker, der lever med en eller flere kroniske sygdomme - diabetes, hjertesygdom, rygelunger m.v. - har behov for sundhedsydelser, hvor der lægges stor vægt på tidlig opsporing, forebyggelse og sammenhæng i patientforløbet.

Det er almen praksis, der skal være omdrejningspunktet i denne indsats. Derfor er det nødvendigt, at man arbejder på en anden måde, og at der kommer nye rammer for lægernes arbejde.

Der skal være betydeligt mere hjælpepersonale i praksis, der kan bistå lægerne med patienthåndteringen og den nødvendige koordination med sygehuse og det kommunale sundhedsvæsen.

Den praksisplan, der er udarbejdet, skal sikre, at befolkningen i regionen fortsat kan vælge læge inden for en rimelig afstand.

Og den skal sikre, at der kommer nye rammer for de praktiserende læger, der gør almen praksis bedre rustet til fortsat at leve op til befolkningens behov. Der er tale om et udkast til en praksisplan, der nu er sendt i høring.

Udkastet kan ses på Region Syddanmarks hjemmeside, og kommentarer er velkomne.

Bo Libergren er regionsrådsmedlem (V) og formand for samarbejdsudvalget for almen praksis.

Nye rammer for lægerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce