Ni mænd og ingen kvinder


Ni mænd og ingen kvinder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Aksel Hundslev, Lundevej 11, Ullerslev
Billede
Synspunkt. 

Mød de fynske førstemænd. Sådan inviterer Fyens Stiftstidende i en helsides-annonce os abonnenter til et møde med de fynske borgmestre. Det er ni førsteMÆND. Ni mænd ud af ni. Ingen kvinder. Selv om jeg ikke tror på rigtigheden af det citat, som er blevet tillagt Salvador Dali: "Bag enhver succesfuld mand står en kvinde med himmelvendte øjne", så er det da mærkeligt, at kvinderne bare skal holde sig i baggrunden, mens den anden halvdel af befolkningen sætter sig i samfundets tronstole.

Jeg kigger lidt på annoncens store fotografi af en forsamling på et tidligere Fyens Stiftstidende-møde. Dér er kvinderne i overtal. De er altså interesserede. Og det véd vi jo godt. Men hvorfor katten er så ingen på borgmester-poster på Fyn og omliggende øer? En del er damernes egen skyld. De kan jo bare møffe sig frem, som mændene gør. Og når de endelig har fået plads i byrådene, kan de møffe videre mod borgmester-posterne.

Men se, det ligger ikke til (de fleste) kvinder. Og (de fleste) mænd giver dem ikke plads. De vil selv.

Århundreders mandsdominans er ikke sådan lige at blive kvit, selv om (og gudskelov for det) der i de seneste år er blevet mere ligestilling; for få årtier siden var det meget værre.

I min barndom i 1940'erne var der i mandeverdenen i Kølstrup nærmest chok-tilstand, da der for første gang blev valgt en kvinde ind i sognerådet. Hidtil havde ni mænd styret kommunen. Men nu blev der - til bred overraskelse - en kvinde valgt blandt de seks Venstre-medlemmer. Oh, ve.

Mandsdominansen var tydelig overalt. Da jeg som ganske ung var folketingskandidat for Venstre i min hjemkreds, Kerteminde-kredsen, meldte jeg mig ind i Dansk Kvindesamfund og argumenterede for fri abort. Medlemmerne af kredsbestyrelsen (mænd alle til hobe) var ved at falde ned af stolene. Mærkværdigvis støttede de mig generelt, de gode, nordøstfynske, mestendels bønder. En herlig kredsbestyrelse, som gav plads til andre synspunkter end deres egne. Bare ikke til kvinderne.

I Venstre var der endog en talstærk organisation, der kaldtes Venstres Kvinder. Dér kunne damerne efter mande-ledelsens mening "hygge sig med strikketøj, madopskrifter og børnepasning". Jeg tror, at andre partier havde lignende afdelinger for kvinderne. Det er vist slut nu, med den slags forsamlinger. Dog et fremskridt.

Men det går for langsomt, når ni borgmestre ud af ni er mænd.

Den daværende statsminister sagde i sin nytårstale i 1998 i en helt anden sammenhæng: "Kan vi ikke gøre det lidt bedre?". Jo, vi kan, Nyrup. Og vi kan gøre det meget bedre.

Men, kære mænd: Hvis vi vil have en ændring, skal vi hjælpe den kraftigt på vej. Det kan gøres ved at melde sig ind i et politisk parti, som højst fire-fem procent af danske vælgere lige nu har gjort. Så får man indflydelse og kan blandt meget andet være med til at sikre, at ikke 100 procent af de fynske borgmestre er mænd.

Ni ud af ni, det er for ringe.

Ni mænd og ingen kvinder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce