Mere fokus på effektivisering


Mere fokus på effektivisering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når tiden er inde til, at det gamle køkken skal erstattes med et nyere, går familien Jensen, i langt fra de fleste tilfælde, ned og køber køkkenet hos den første køkkenforhandler rundt om hjørnet.

Nej, hos de fleste foregår der en proces, forud for købet eller investeringen, hvor man indhenter tilbud, forhører sig ved venner og bekendte, for på denne måde at finde det rigtige køkken til den rigtige pris.

I mange tilfælde medfører processen, at der også lige bliver råd til det nye spisebord, som også trængte til at blive skiftet ud.

Præcis den samme tankegang omkring privatøkonomien kan overføres til det offentlige system.

Undersøgelser viser, at der er mange besparelser og effektiviseringsmuligheder at hente ude i kommunerne. Flere eksempler peger på, at man ved en grundig gennemgang og udarbejdelse af en effektiviseringsstrategi, der i høj grad omfatter et kig til de andre kommuner, kan hente gevinster. Gevinster, der kan bruges til at forbedre servicen for borgerne.

For eksempel har Sønderborg Kommune hentet 9,5 millioner kroner over de næste fire år ved at udlicitere gadebelysningen. Penge som kommunen ved en simpel udlicitering, hvor der ikke er tale om serviceforringelser, nu har at gøre med på andre trængte områder.

Et andet eksempel, der kan nævnes er Ringkøbing-Skjern Kommune, hvor det lokale trafikselskab Midttrafik netop har haft rutebildriften i privat udbud. Rent økonomisk ender udbuddet med at give en samlet besparelse på én mio. kr., da trafikselskabet ud fra de afgivne bud valgte det bud, som var mest fordelagtigt økonomisk set.

Hos Jobcenteret i Vejle har man sparet 77,9 mio. kr. i forhold til de kommuner, som Vejle normalt sammenligner sig med.

Baggrunden for dette resultat er, at jobcenteret er rigtig god til at få dagpengemodtagerne i arbejde. Derudover bliver der også hurtigere fundet job til kontanthjælpsmodtagere, hvorved kommunen sparer på udgifterne til kontanthjælp.

Kommunen har opnået besparelsen gennem en grundig strategi og hurtigere resultater - og ikke gennem besparelse eller serviceforringelser.

Hvis vi ønsker et Danmark, hvor velfærd og velstand fortsat går hånd i hånd med en ansvarlig økonomisk politik, er det nødvendigt, at skatteborgernes penge bliver brugt på den mest effektive måde.

Det nødvendiggør, at fokus på effektivisering, herunder specielt strategiplanlægning og udlicitering til private leverandører, opprioriteres.

Eksemplerne taler jo for sig selv. Og resultatet bliver i sidste ende, at de penge, som effektiviseringen frigiver, kan bruges på områder, hvor der er langt hårdere brug for dem.

Det kræver blot, at den enkelte kommune kigger sig selv efter i sømmene og samtidig indhenter oplysninger om effektive tiltag, der er blevet gennemført i landets andre kommuner.

Det er nøjagtig samme princip, som når budgettet på hjemmefronten skal række til det hele og ofte lidt til.

lea stentoft

formand for Venstres Ungdom på Fyn, Vindegade 128, Odense C

Mere fokus på effektivisering

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce