Madpakken er et bindeled

Matte Valentin

Madpakken er et bindeled

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et af de nye forslag til en højnelse af sundheden og sikring af alle børns ernæringsrigtige kostsammensætning går ud på, at vores børn skal have udleveret deres madpakker/middagsmad af deres skoler og dagsinstitutioner, hver dag.

Det, at muligheden findes, synes jeg er en rigtig god idé på et overordnet plan, men at det skal være et krav, der betyder, at alle børn skal have deres mad udleveret af skolen/institutionen hver dag, det synes jeg helt personligt er en rigtig dårlig idé.

Når jeg laver madpakker til mine børn, så er det med viden og omtanke omkring, hvad de godt kan lide og bliver glade for at have med, men også med en sikker viden om, hvad der er sundt for dem at få, hvad de har brug for, lige nu, og hvordan jeg kan sammensætte deres madpakke så den både er ernærigsrigtig, lækker - og noget de glæder sig til at skulle spise.

Hjemme hos os er madpakken også et bindeled mellem os voksne og vores børn - en kærlig hilsen fra mor og far midt i den store og indtryksfulde hverdag uden for hjemmets trygge vægge, hvor de opholder sig i de fleste vågne timer i hverdagene. 

Når f.eks. min ældste søn åbner madpakken med mine hjemmebagte grovpizzaboller, den elskede røde peberfrugt, sandwich med skinke og salat og en pakke rosiner eller hjemmelavede müslikiks til eftermiddagens energiforbrug - så er det ud over at være en god og ernæringsrigtig kost for ham, også en glæde og en hilsen fra mor og far, en lille reminder om det trygge herhjemme, som uden tvivl er med til at give ham overskud til alt det der sker i og omkring skolen.

Madpakkerne er en personlig ting hjemme hos os, noget som jeg bestemt ikke har lyst til at skulle "slippe for" at lave til mine børn, og derfor spørger jeg lidt undrende: Hvor er lige vores valgfrihed i det, hvis de skal påtvinges fællesmad hver dag? Hvorfor skal det gå ud over vores velfungerende families traditioner og måder at binde os sammen i den hektiske hverdag, at der er visse forældre, der ikke kan finde ud af det med at give deres børn en ordentlig madpakke med?

Der må da kunne findes løsninger der ikke rammer så bredt - løsninger som også tager hensyn til, at nogle kan lide peberfrugt, andre agurker - at smagsløgene udvikler sig forskelligt og hele tiden i barndommen, og at mad er meget mere end "bare" ernæring på et fysisk plan.

Man må kunne lave temaer og kurser for forældre og børn om, hvordan man laver ernærigsrigtig mad, der er lækker for det individuelle barn at spise og via forebyggende information og direkte undervisning være med til at løfte rigtig mange familiers "madpakkeniveau" op på et bedre plan.

Og nej, det er ikke et argument, der holder, at man ikke har tid eller overskud til sine børn - forældre skal altså tage og påtage sig deres ansvar for deres børn, også hvad ernæring og kost angår - det kan vel ikke være til diskussion (medmindre vi taler om ressourcesvage forældre med store sociale problemer - de og deres børn skal jo hjælpes og understøttes af samfundet, men det er en helt anden snak.)

Et ændringsforslag til forslaget om en landsdækkende madordning kunne være, at gøre det til en valgfri ordning, som kunne vælges til og fra i f.eks. tre måneder af gangen. De forældre, som så ikke kan finde ud af det med madpakkerne, kunne pålægges ordningen, enten via kommunen eller gennem skolen.

Ordningen bør også være så billig (helst gratis), at det ikke skal være et økonomisk spørgsmål, hvorvidt nogle børn skal være en del af ordningen eller ej. Det bør derimod være noget, som man kan vælge fra, hvis man som vi herhjemme både kan og hellere vil lave madpakkerne selv.

Jeg vil altså have lov til at lave mine børns madpakker og synes faktisk, det er et tab, hvis det fremover bliver sådan, at de ikke skal have madpakker med herhjemmefra.

mette valentin

regionsbestyrelsesmedlem i SF Syddanmark, Lervadvej 20, Ullerslev

Madpakken er et bindeled

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce