Lummer luft over landet


Lummer luft over landet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"Lun luft over Danmark" sang Allan Olsen engang i firserne. Så sagde Dansk Folkeparti "frisk pust over landet", men det er vist et pust med dårlig ånde, og sloganet skulle vel nærmere have været "Lummer luft over Danmark".

Ja vort lille land kunne styres med forstand, men er i stedet blevet hundset rundt af simpel populisme. Solidariteten er sygnet hen, og en mindre pæn egoisme har gået sin sejrsgang. Måske er det frygten for globaliseringen, der får os til at vende os indad. Men uanset hvad, kommer den til os.

Humanismen - den er sat mat og er ikke mere den rigtige mening. Det er minsandten lige hampert nok, og det er underligt, at ikke rigtig mange har fået nok, af den mentale forværring.

Med præsternes velsignelse i Dansk Folkeparti er det fortsat legalt at pege på dem, som vi synes er forkerte, på de gale og på de grimme. Frisk pust over landet og værn om de danske værdier. Ja, det er som man ser det. Spørgsmålet er nu, hvordan Fogh vil regere de næste fire år, og om Dansk Folkeparti stadig skal bestemme?

Lige siden Nyrup er der via udliciteringer og privatiseringer skåret på det kommunale værk, og minimalstaten bliver ubemærket bygget. Alle taler om sammenhængskraft; men den forsvinder ganske stille. Styring, overvågning, test og kontrol er nu dagligdag i vort land.

Arbejdsløsheden - den er næsten væk, og de, der er ledige, er nogle dovne kræ og skal ha' smæk. Samtidig bukker flere og flere under på deres job, hvor mennesker kommer under voldsomt pres og får stress. Og samtidig er den nye filosofi, at det er sundt at arbejde, så de sygemeldte skal bare i gang. Ja, Jacob Haugaards ironi fra slutningen af halvfjerdserne er blevet til den dybeste alvor i vort lille land.

Først hadede Fogh økologi; men så vendte han pludselig på en tallerken. Han fandt ud af, at folk nu bekymrer sig om klimatruslen i deres daglige færden. Men er der en overordnet energiplan, er den blot en fremskrivning af udviklingen igennem de seneste år, hvilket er helt uambitiøst. Energi og miljø er efter Auken blevet overladt til markedskræfternes tilfældige verden. Derfor bliver det spændende at se, hvad et nyt klimaministerium kan gøre i en varmere og mere uregerlig verden.

Som skatteminister - helt tilbage under Schlüter - var Anders Fogh Rasmussen kreativ med tal og bogføring og fup i Skatteministeriet. Dernæst vildledte han det høje ting, det kunne næsten ikke blive værre. Med Irak blev det dog ganske ilde. Vi fulgte USA i krig på en løgn. Nu har en stor del af vores brave soldater forladt et land i borgerkrig og brand. Katastrofen er total, og Anders Fogh Rasmussen svarer blot, at han har undervurderet den religiøse fanatisme!

Effektivitet og vækst er en trendy religion. Arbejdslivet og skolen er løbende kompetenceudvikling af selvet, uden et egentlig mål for det fælles. For vi lever nu i et samfund hvor den økonomiske vækst har større betydning end det enkeltes menneskes liv.

poul erik pedersen

miljøkonsulent og skribent, Rørkærsvej 5, Strib, Middelfart

Lummer luft over landet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce