Langsigtet udfordring

Jytte Reinholdt

Langsigtet udfordring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er ingen tvivl om, at udenlandsk arbejdskraft på det danske arbejdsmarked er kommet for at blive. Det er der flere grunde til, men den væsentligste er befolkningens aldring.

Selv om befolkningen stiger, så falder den andel af befolkningen, som er i arbejdsstyrken. Og det er en udvikling, som vil fortsætte de næste mange år. Det varsler - ud over en stigende forsørgerbyrde - en betydelig risiko for, at der vil mangle kvalificerede medarbejdere i virksomhederne de næste mange år.

Der er taget flere initiativer for at afbøde dette paradoks, men de store reformer lader vente på sig. Gode konjunkturer har affødt en stor efterspørgsel efter danske varer og ydelser, og vi har oplevet et fantastisk fald i ledigheden.

Selv om der er tegn og varsler på en moderat afdæmpning af økonomien, som kan resultere i en stigning i ledigheden på kort sigt, så er det afgørende vigtigt, at vi forholder os til den mere langsigtede udfordring og får gjort det lettere for virksomheder at ansætte velkvalificerede, udenlandske medarbejdere og attraktivt for den udenlandske arbejdskraft og deres familier at slå sig ned på Fyn.

En analyse af udenlandsk rekruttering i Syddanmark fra Beskæftigelsesregion Syddanmark fra marts 2008 viser, at efterspørgslen efter kvalificeret arbejdskraft har åbnet mange virksomheder og branchers øjne for muligheden for at ansætte udenlandske medarbejdere.

Et stigende antal virksomheder har således gjort deres erfaringer med rekruttering fra udlandet, og det er især arbejdskraft fra Tyskland, Polen, Estland, Letland, Litauen, Rusland og Ukraine, som har fundet vej til det regionale arbejdsmarked.

Med åbningen af Center for International Rekruttering i Odense i efteråret får erhvervslivet en velkommen håndsrækning, så det at rekruttere en tysk lagerarbejder eller en indisk ingeniør bliver (næsten) lige så let som en fynsk.

At det kræver en ekstra indsats at ansætte udenlandske medarbejdere, er hævet over enhver tvivl. Forhold som sprogproblemer, kultur- og mentalitetsforskelle, skatteregler og de danske myndigheders behandling af diverse ansøgninger er både tidskrævende og udfordrende i en travl hverdag.

Det kræver både god ledelse og gode danske kolleger at få udenlandsk arbejdskraft integreret på de danske arbejdspladser.

Men at fastholde dem, så de får lyst til både at arbejde og bo mere permanent i Danmark - det knudrede sprog, det til tider lidt triste vejr og de danske skatteregler til trods, kræver meget mere, end hvad den enkelte virksomhed kan stille op.

Skal vi kunne tiltrække højtuddannede specialister til de fynske erhvervsvirksomheder, kræver det, at vi skaber nogle attraktive og internationale miljøer, der giver både voksne og børn mulighed for et godt liv.

Det handler bl.a. om skoler, fritidstilbud, kultur af høj international standard, spændende bo-miljøer og tilgængelig information på flere sprog, så de nye borgere har mulighed for at orientere sig og træffe egne valg og dispositioner i deres nye hjemland på et veloplyst grundlag.

Kvalificeret arbejdskraft er i stigende grad det ultimative konkurrencevilkår for de fynske virksomheder.

Derfor har vi i Industri- og Handelskammeret Odense-Fyn i særlig grad fokus på de forhold, der har betydning for de fynske erhvervsvirksomheders muligheder for at tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft og deres familier til Fyn.

Tiden er kommet til at udvikle og udbygge de lokale rammevilkår, servicetilbud og bo-miljøer på Fyn, så de understøtter den globale virkelighed.

jytte reinholdt

direktør, MPM, Industri- og Handelskammeret Odense-Fyn, Albani Torv 4, Odense C

Langsigtet udfordring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce