Koens mælk

Sigrid Nielsen

Koens mælk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kløvermælk fra køer på græs er det sidste nye, og det er også det billede, de fleste af os ser, når vi tænker på køer - rigtige "Morten Korch-køer", som græsser på engen med solskin og fuglefløjt. Det er de færreste af os som tænker over, hvordan mælken egentlig bliver produceret, og hvordan køerne har det.

Mælk er her i det 21. århundrede et dagligdagsprodukt, som bliver opfattet som en selvfølge ligesom rent vand, og det er da også gået hen og er blevet billigere at købe en liter mælk end en flaske kildevand.

I vores opvækst bliver vi opdraget til at drikke mælk i lange baner, fordi det er sundt, men det er altså også ved at være kendt viden, at komælk er skyld i mange sygdomme hos mennesker.

Vi er den eneste dyreart, som drikker mælk ud over babystadiet, og oven i købet også den eneste dyreart, som drikker mælk fra en anden dyreart - hvis vi lige ser bort fra alle de katte, som drikker komælk, men de katte er som regel altid underudviklet og syge at se på, så det er måske kun i mangel af bedre.

Igennem mit job inden for landbrugets rådgivning har jeg i det sidste års tid været rundt på gårdene og set, hvordan køerne lever.

Nogle steder lever de i løsdrift, andre steder i senge båse og andre steder står de i bindsel. Nogle steder bliver køerne lukket ud om dagen eller om natten i sommerhalvåret, og andre steder kan de selv vælge, om de vil være ude eller inde. Der er desværre også køer som står i bindsel altid.

Køerne malkes to gange dagligt, og det er rutine for køerne, de har vænnet sig til det, og det er selvfølgelig også en lettelse for dem, fordi det spænder i yveret.

Hele den måde, de lever på, er blevet en vane og en adfærd og foregår uden de store problemer - for de flestes vedkommende, for der er også nogle, som gør oprør og bliver umulige.

Det er fordi, de er dumme, siger landmændene, men det er i virkeligheden fordi, de er kloge, for ligesom inden for så mange andre dyrearter som f.eks. hunde og heste, er det de kloge, som gør oprør, hvis de kan mærke at det, de bliver udsat for, ødelægger dem fysisk eller psykisk. Det kender vi mennesker også til.

Der er jo nemlig lige det faktum, at grunden til, at køerne kan blive ved med at levere mælk, er, at de hele tiden gøres drægtige og føder kalve, men de får bare aldrig lov til at opleve deres afkom. Det er den pris, køerne betaler for, at vi kan svælge os i mælk.

Kalvene bliver fjernet fra dem, så snart de er født og bliver sat enkeltvis i bure - enten inde i stalden eller uden for og fodret med råmælk fra moderen. Tyrekalvene fra jerseykøerne får kun lige lov til at komme til verden, så får de en kugle for panden og derefter smidt til destruktion - et spildprodukt.

Selvom køerne umiddelbart ser ud til at trives, så skal man ikke bilde sig ind, at de ikke lever med afsavn og sorg. Sorg over ikke at have mulighed for at udføre deres moderinstinkt, som er det dybeste og mest fundamentale instinkt hos alle arter, idet det sikrer artens overlevelse.

Landmændene fortæller da også, at ældre køer, som har født flere kalve, bliver helt "syge", når der er en anden ko i flokken, som kælver, og forsøger straks at adoptere den lille ny. Det beviser, at de ikke glemmer.

Der kommer heldigvis mere og mere fokus på etik og velfærd for dyrene også, for det er en tvingende nødvendighed, hvis vi mennesker skal udvikle os.

Alle de forstokkede hoveder, som ikke formår at flytte sig i positiv retning, vil efterhånden blive rendt over ende af unge og nye kræfter, som har nye idéer og en helt anderledes tankegang.

sigrid nielsen

Trekantvej 17, Vissenbjerg, er selvstændig

Koens mælk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce